Tento hormon působí na náš nervový systém tak, že přivodí dobrou náladu, pocit pohody a radosti. Tvorbu serotoninu zajistí potraviny obsahující aminokyselinu L-tryptofan. Tuto látku bychom našli například v kuřecím a krůtím masu, v mléčných výrobcích, kešu oříšcích, banánech a některých rybách. Na produkci serotoninu se dále podílí potraviny s vysokým obsahem vitaminů skupiny B (zvláště B6, B9 a B12) a vitaminu C. Hladinu serotoninu může zvýšit také alkohol, nejedná se ovšem o ideální případ. Alkohol je dobrý sluha, ale špatný pán.
Banány
Banány fungují podobně jako antidepresiva. Jsou bohaté na tryptofan, cukry, draslík, celou řadu vitaminů a minerálů. Jenom málokteré ovoce se tak moc podílí na tvorbě serotoninu tak, jako právě banány.
Jahody a borůvky
Toto ovoce je bohaté na vitamin C a antioxidanty. Nejenom, že jahody a borůvky dokáží zlepšit náladu, ale zároveň pročistí celý organismus, dodají energii a zbaví vás únavy. Ovoce se také výborně uplatní například při detoxikačních kúrách.
Mandle
Mandle jsou plné železa, a proto se podílejí na vytváření červených krvinek. Dále mandle obsahují vysoký obsah hořčíku a mohou tak posloužit jako přírodní antidepresivum. Odstraňují stres a podráždění a způsobují vznik dobré nálady.
Tuňák a losos
Tyto ryby představují významný zdroj aminokyseliny tryptofanu, kterou naše tělo potřebuje pro tvorbu hormonu štěstí, tedy serotoninu. Omega 3 mastné kyseliny zase odstraňují smutek, stavy úzkosti a potíže se spánkem. Rovněž je tuňák a losos bohatý na vitamin D, který také dokáže stimulovat dobrou náladu.
Špenát
Špenát je zdrojem hořčíku, a tak zajistí lepší koncentraci a duševní výkon. Dále špenát obsahuje vitaminy skupiny B, což má za následek zvýšenou tvorbu serotoninu v našem těle. Po konzumaci špenátu tak budete mít dobrou náladu.
Kakao a čokoláda
S kakaem a čokoládou dodáte tělu hořčík a také tryptofan. Tvorba serotoninu je s konzumací kakaa a čokolády zaručena. Dost možná jste si i vy všimli, že vám čokoláda dokáže spolehlivě zlepšit náladu.
Kapusta
Kapusta má na náš psychický stav podobné účinky jako výše zmíněný špenát. Kromě toho zvyšuje díky vysokému obsahu vitaminu C imunitu.
Rajčata
V rajčatech najdeme antioxidant s názvem lykopen. Proto rajčata poslouží jako prevence vzniku celé řady onemocnění, zároveň mají pozitivní účinky na psychiku člověka. Dále jsou rajčata zdrojem draslíku, hořčíku a kyseliny listové.
Diskuze k článku:
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!