Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Buďte pánem svého času

Jste každý den ve stresu z velkého množství úkolů a povinností? V jednom kuse nestíháte a vedete hektický život? Je čas na změnu!

Nenechte se už ničit stresem a staňte se pánem svého času. Zorganizovat si čas sice není zrovna lehký úkol, následující tipy vám s tím však mohou pomoci.

Stanovení priorit

Základem je určit si své vlastní priority. Také si uvědomte, že to, co se na první pohled zdá jako něco neodkladného a nejnutnějšího, takové ve skutečnosti být nemusí. Co zkrátka není vaší prioritou, to nějaký čas počká. Odpovězte sami sobě na otázku, jaké jsou vlastně vaše cíle. A které z nich jsou celoživotní, které na pár let a které jen na několik dní?

magazin.cz

Plánování a organizování

Den má pouhých 24 hodin, což se vám někdy může zdát jako velmi málo času. Ovšem pokud si své povinnosti a úkoly na každý den dobře naplánujete a zorganizujete čas, nebudete chtít den nafouknout. Stačí si sepsat vše, co máte udělat – třeba na papír nebo do diáře. Až se podíváte na seznam svých povinností, sami zjistíte, co je důležité a co můžete třeba vypustit. Dobré je také zjistit, kdy během dne podáváte nejlepší výkon. Na ten čas si pak naplánujte nejdůležitější či nejnáročnější úkoly. Ve svém rozvrhu pak raději vždy počítejte s časovou rezervou, kdybyste se u nějakého úkolu trochu zdrželi.

Nikdo není dokonalý

Pokud občas nestíháte, nepropadejte stresu a nepanikařte. Možná máte sami na sebe přehnané požadavky. Takové chování je vlastní například perfekcionistům. Pokud i vy chcete být ve všem nejlepší a budete na sebe klást větší nároky, než můžete zvládnout, výsledkem bude stres a dost možná i syndrom vyhoření. Nikdo zkrátka není dokonalý. Neplánujte si více, než jste schopni zvládnout.

magazin.cz

Naučte se říkat ne

Mnoho lidí neumí říkat ne. Pokud patříte mezi ně, měli byste to změnit. Efektivně svůj čas nikdy nezorganizujete a nevyužijete, když se nenaučíte říkat ne. Jestli neustále budete všem vycházet vstříc, budete mít čím dál víc povinností, které vám budou brát čas i energii. Své ne říkejte vždy zdvořile, doplnit ho můžete třeba omluvou, že nemáte kvůli mnoha povinnostem čas.

Zpomalte

Nemusíte vše udělat rychle a hned. Trochu zpomalte, zvolněte tempo, jinak se z toho zblázníte. Pokud budete pracovat v klidu a bez neustálého působení stresu, uděláte toho mnohem víc. Pod velkým a neustálým tlakem člověk udělá mnoho chyb, jejichž napravování si vyžádá další a drahocenný čas. Přestaňte proto žít hekticky a zpomalte. Hned se vám začne dařit.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!