Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak to rozdýchat?

Věděli jste, že pokud se naučíte správně a hluboce dýchat, zaručíte si tělesné i duševní zdraví? Jak se říká, rozdýchejte to! V některých případech to tak opravdu funguje.

Jak správně dýchat?

Jak vypadá správné dýchání? Je hluboké a pravidelné. Jenom tato technika zajišťuje optimální přísun kyslíku do plic, do krevního oběhu a všech buněk našeho těla. Ovšem většina lidí na dýchání nemyslí a neprovádí tedy tuto činnost správně. Mělké dýchání má pak za následek třeba bolesti hlavy nebo bolesti zad. Nedostatečný přísun kyslíku také mnohdy úzce souvisí se vznikem psychických potíží.

Správné dýchání se můžete snadno naučit. Pomůže vám malý nácvik. Nadechněte se nosem a přitom lehce nadzvedněte břicho. Vydechněte a počítejte do tří. Několikrát opakujte a vnímejte jenom svůj dech. Za chvíli si osvojíte další dechové techniky, díky nimž zvládnete lépe některé situace.

Panika

Strach, úzkost a panika mohou občas zaskočit každého. Nenechte se těmito obavami zničit a rozdýchejte to. Vše můžete mít pod kontrolou, pokud si osvojíte techniku správného dýchání. Zhluboka se nadechněte a během výdechu využijte tzv. retní bradu. To znamená, že budete vzduch z plic vypouštět jenom pootevřenými ústy. Během dýchání si zkuste představit, že vaše tělo zaplavuje teplo. Za chvíli se budete cítit mnohem lépe.

Sebedůvěra

Jste nervózní a chybí vám sebedůvěra? Díky jednoduché dechové technice zmizí pocit nejistoty a zvýší se sebevědomí. Najděte si klidné místo a posaďte se. Zhluboka se nadechněte a stiskněte k sobě zuby. Při výdechu stisknutí povolte. Tento cvik opakujte desetkrát, myslete při něm na pravidelný rytmus. Právě díky němu se uklidníte a vrátí se vám odhodlání a síla. Nervozita bude ta tam.

Ochlazení

Jogíni často praktikují techniku dýchání, která dokáže ochladit lidské tělo. Nazývá se sitali. Při praktikování této techniky člověk vyplázne jazyk a vytvoří z něj trubičku. Pokud to nezvládnete, opřete jazyk o zuby. Zhluboka se nadechněte, jazyk dejte zpět do úst a vzduch proceďte skrz zuby. Následně pomalu a klidně vydechněte vzduch nosními dírkami. Techniku opakujte, dokud se nedostaví pocit ochlazení.

Energie

Pokud jste unavení a vyčerpaní, ale nemůžete si kvůli práci či povinnostem hned odpočinout, spolehněte se na správné dýchání. Postavte se, narovnejte záda a několikrát se zhluboka nadechněte a pak v klidu vydechněte. Přitom dejte ruce před sebe a prsty tlačte proti sobě. Tento cvik provádějte několikrát a zmizí únava.

Uklidnění

Máte před sebou důležitou zkoušku nebo vystoupení na veřejnosti a zaskočila vás tréma? Špatně se vám dýchá, propadáte panice a třesou se vám kolena? Opět vám pomůže dechové cvičení. Zhluboka se nadechněte, snažte se do plic dostat co nejvíce vzduchu. Na chvíli zadržte dech a pak velmi pomalu vydechujte. Tímto způsobem dýchejte zhruba tři minuty. Uvidíte, že se uklidníte a uvolníte.

Splynutí s partnerem

V dnešní uspěchané době si mnoho lidí ani nenajde čas na příjemné chvíle se svým partnerem. Stačí si však najít každý den pár minut času. Obejměte se se svým protějškem a sjednoťte svůj dech. Pár společných nádechů a výdechů způsobí, že vaše tělo zaplaví vlna hormonu štěstí, oxytocinu.

Negativní emoce

Není dobré v sobě dlouhou dobu dusit negativní emoce, jako je třeba hněv. Tyto emoce lze takzvaně „rozdýchat“. Sedněte si na klidné místo, nadechněte se a hlasitě vydechněte. Při výdechu si klidně tleskněte nebo bouchněte rukama do stolu. Několikrát opakujte (ideálně sami na klidném místě), až negativní emoce ustoupí.

Inspirace

Potřebujete nějakou inspiraci, ale ta ne a ne přijít? Je možné, že u vás došlo k blokaci kreativity v oblasti mezi bránicí a břichem. Ale nezoufejte, tuto blokaci můžete snadno uvolnit! Představte si, že jste stéblo trávy. Vzpřímeně se postavte a nadechněte se, přičemž se zakloňte. Při výdechu se naopak lehce předkloňte. Při tomto dechovém cvičení uvolněte břišní svalstvo.

 

Jak to rozdýchat?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!