Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Jak využít čas efektivně

Stává se vám, že neustále nestíháte? Nevíte, co dělat dříve? Za celý den se nezastavíte, a přesto nemáte všechny povinnosti hotové? Možná jenom neumíte efektivně využít svůj čas.

Přehled úkolů

Prvním krokem je, že budete mít přehled, co všechno musíte zvládnout. Ráno si udělejte chvilku a sepište si seznam úkolů, které vás za celý den čekají. Zároveň si zhruba sestavte časový plán, tedy odhadněte, jak dlouhou dobu vám každá činnost nebo úkol zabere. Při tomto plánování si hned můžete uvědomit, že není ve vašich silách vše zvládnout za jediný den. Nepřeceňujte své síly a možnosti.

Ze seznamu si během dne splněné úkoly odškrtávejte. To je dobré pro vaši motivaci a zároveň dobrý pocit. Snažte se střídat úkoly náročné s těmi snadnějšími, nebudete pak tolik unavení. Nejtěžší úkoly si ideálně naplánujte na začátek dne, ať je máte co nejrychleji z krku. Už se kvůli nim nebudete muset během dne stresovat.

S chutí do toho

Mnoho lidí se z povinností stresuje ještě předtím, než je vůbec začnou plnit. Mají strach, že se jim nebude dařit, nebo úkol odkládají, protože je moc obtížný. Kvůli tomu daný úkol nesplní, ale věnují se něčemu jinému. Ovšem kdyby se do práce pustili hned a pokud možno s chutí, ušetřili by si mnoho času a také energie.

Pomoc okolí

Pokud se vám skutečně nahromadilo velké množství úkolů, které sami nemůžete zvládnout, nebojte se někoho ve svém okolí požádat o pomoc. Nemusíte být nutně na všechno sami. V zaměstnání vám pomocnou ruku může podat kolega, doma vám s povinnostmi pomůže třeba partner. I malá pomoc okolí vám ušetří drahocenný čas a také energii.

Efektivní využití každého času

Máte povinností nad hlavu a nestíháte? Snažte se maximálně využít všechen svůj čas. Uvědomte si, kolik času denně strávíte čekáním – ať už v dopravním prostředku, nebo třeba v čekárně u lékaře. I tento čas můžete efektivně využít. Na mobilu můžete vyřídit emaily, sestavit si již zmíněný plán dne nebo se věnovat nějakému úkolu.

Žádné vyrušování

Pokud se vrhnete do plnění nějakého úkolu, nenechte se ničím rušit. Zbavte se všech rušivých elementů, mezi které patří i sociální sítě, sledování televize nebo poslech hudby. To všechno vás totiž od práce zbytečně rozptyluje. Najděte si tedy ideálně klidné místo a na nic jiného nemyslete.

Jak využít čas efektivně

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!