Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Muži versus ženy: Kdo má lepší smysly či paměť?

Kdo je lepší – muži, nebo ženy? Pomyslná „válka“ pohlaví je vedena snad od pradávna. Jak to ale je opravdu, z vědeckého hlediska? V čem vynikají ženy a v čem jsou naopak lepší muži?

Kdo má lepší zrak?

Ženy prokazatelně lépe vnímají barvy než muži. Osoby mužského pohlaví nerozeznávají tolik odstínů barev jako ženy. Barvy člověk vnímá díky proteinům, které jsou vázány na chromozómy X. A ty mají ženy dva, ovšem muži pouze jeden. A proto mají ženy lepší cit pro barvy. Muži a ženy také vidí jinak. Zatímco ženy jsou obdařeny lepším periferním viděním a vnímáním detailů, muži zase mají lepší schopnost vidět do dálky a vnímání celkového prostoru. Vše má na svědomí evoluce. Muži-lovci totiž museli dobře vidět do dálky, aby byli schopni ulovit kořist. Ženy-sběračky zase potřebovali lépe vnímat drobné plody.

Kdo má lepší hmat?

Z odborné studie zveřejněné v roce 2009 Journal of Neuroscience je patrné, že žena mají lépe vyvinutý hmat než muži. Důvod je prostý. Žena i muž mají na dlaních stejný počet smyslových receptorů, ovšem na malých ženských dlaních tyto receptory vytváří hustou síť. Na mužských dlaních jsou receptory naopak rozptýleny, čímž se citlivost snižuje.

Kdo má lepší sluch?

U mužů je více než 5krát vyšší riziko ztráty sluchu než u žen. Údajně je tento jev způsobený horším životním stylem mužů. Ženy oproti mužům dokáží lépe vnímat vyšší frekvence nad 2000 herzů. Muži zase mnohem lépe vnímají nižší frekvence. Opět se jedná o následek evoluce. Ženské ucho totiž musí být schopné vnímat dětský pláč.

Kdo má lepší prostorové vnímání?

Zde dostávají bod muži. Ti se dokáží mnohem lépe než ženy orientovat v neznámém prostředí, také jsou obdařeni lepší prostorovou pamětí. Vše díky hormonu testosteronu – ten má dobrý vliv na prostorovou orientaci. Není tedy divu, že se muži dokáží dobře orientovat i v mapách a jen tak někde se neztratí.

Kdo má lepší čich?

Čich mají ženy lepší než muži, a to díky většímu počtu čichových buněk a receptorů v mozku. Příroda jim nadělila o 40 procent více čichových buněk a o 50 procent více čichových neuronů. Proč? Čich je pro ženy totiž důležitým smyslem při výběru toho správného partnera, se kterým mají založit rodinu.

Kdo má lepší chuť?

Vědci z Yaleské univerzity přišli na to, že ženy mají na jazyku více chuťových pohárků než muži. V období těhotenství pak ženy vnímají chuť ještě intenzivněji, a to z toho důvodu, aby nekonzumovali závadné potraviny, které by ublížily jim i miminku.

Kdo má lepší paměť?

Podle vědců mají lepší paměť ženy, zejména tu krátkodobou. Může za to lepší propojení obou mozkových hemisfér.

Muži versus ženy: Kdo má lepší smysly či paměť?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!