Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
kurkuma / foto: shutterstock

Znáte kurkumu a její využití?

Kurkuma je koření používané hlavně v indické kuchyni. Přezdívá se mu žlutý šafrán a pokrmu dává typickou chuť. Kromě schopnosti dochutit pokrm se v kurkumě ukrývá mnohem víc.

Znáte její přírodní sílu a možnosti využití? Po přečtení tohoto článku si jistě pořídíte i vy sáček sušené kurkumy do své kuchyně.

Žluté koření

Kurkuma je koření žluté barvy pocházející z oddenku rostliny podobné zázvoru. Své využití nachází nejen v kuchyni, ale díky svým léčivým schopnostem i v ajurvédské medicíně. Někoho možná překvapí fakt, že je možné si vlastní kurkumu vypěstovat v květináči. Po čase si můžete sklidit vlastní oddenky s čerstvým kořením. Na druhou stranu je více praktické mít připravený sáček se sušenou kurkumou pro snadné použití.

Kurkuma jako přírodní lék

Účinnou látkou je žluté barvivo kurkumin, které má údajně pozitivní účinky při prevenci proti rakovině, pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu a čistí cévy. Snižuje tak riziko kardiovaskulárních onemocnění. Barvivo je rozpustné v tucích, takže nehrozí předávkování jako v případě pravého šafránu. Na druhou stranu, když máte kvalitní kurkumu, bude vám stačit jenom trocha koření. Kurkuma pomáhá posilovat přirozenou obranyschopnost organismu a podílí se na úpravě trávení. Kvalitní kurkuma může snižovat únavu a působit preventivně proti zánětům.

Prastaré koření s různými možnostmi využití

Chutné žluté koření se často vyskytuje spolu s dalšími složkami v kari směsi. Skvěle se hodí pro dochucení všech možných pokrmů. Výborně se dá kombinovat s rýží, ale i masem. Kromě svého přímého využití pro dochucení pokrmů se používá jako konzervační přísada do nakládaného ovoce a zeleniny. Ať už se rozhodnete kurkumu využívat jakkoliv, vždy si zkuste vybírat opravdu kvalitní koření od osvědčeného výrobce. Často se jedná o mnohem lepší variantu při porovnání se sáčky baleného koření v supermarketech.

K tomuto článku není otevřena diskuze