Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Úklid bez chemických prostředků / foto: shutterstock

Je možné provádět úklid šetrně, bez chemických prostředků?

Omezování používání chemických produktů se stává takřka módní záležitostí. Tato móda však rozhodně není špatná.

Příliš chemie člověku zkrátka škodí, navíc jsou lidé na některé chemické látky čím dál častěji alergičtí. Nahrazení chemických přípravků těmi přírodními je také ekologické. Tak proč nezkusit třeba využít přírodní prostředky při úklidu domácnosti? Spoléhaly se na ně i naše babičky a prababičky!

Sklenice a karafy

Jak se zbavit usazenin ve sklenicích na potraviny nebo v karafách? Postačí vám ocet a rýže! Pokud se jenom těžko dostáváte na dno nádoby, nalijte do ní malé množství octa a sklenici na noc uzavřete. Potom do ní nasypte trochu rýže a nádobou zatřepejte. Usazeniny rázem povolí.

Na vodní kámen

V konvici nebo kávovaru se často usazuje vodní kámen. Tyto kuchyňské prostředky je nejlepší čistit právě přírodními prostředky – třeba citronovou šťávou. Vymačkejte šťávu z půlky citronu do konvice či kávovaru, zalijte vodou a povařte. Několik minut nechte působit a pak citronovou vodu vylejte – i s vodním kamenem. Pokud citronovou šťávu smícháte se sodou, připravíte si tak odstraňovač vodního kamene do myčky na nádobí.

Kuchyňské prkénko

Kuchyňská prkénka přichází do styku s potravinami prakticky neustále. A proto je vhodné používat k jejich čištění přírodní přípravky. Výborným pomocníkem je jedlá soda, díky které dostanete nečistoty a zbytky potravin i z hlubokých zářezů. Podobně poslouží také kuchyňská sůl nebo citronová šťáva. K oplachování nádobí si pak můžete připravit účinný čistící odavr z bobkového listu a jalovce.

Lednice

V drogerii jistě seženete celou řadu pohlcovačů pachů do lednice, ovšem můžete si snadno připravit svůj vlastní, a navíc ekologický. Budete potřebovat nylonový sáček nebo silonovou ponožku, filtrační uhlík (k dostání k lékárně), lžíci jedlé sody a hrst koření (dle libosti – např. vanilku, rozmarýn, hřebíček, ovocnou kůru). Hotový sáček jednoduše dáte do lednice.

Na kůži

Na kožený nábytek nebo kožené oblečení můžete použít olivový olej. Stačí ho nanést na hadřík a jím pak kůži jemně přetřít. Leštící přípravek na kůži připravíte také z octa a lněného oleje.

Univerzální čisticí prostředek

Výborným univerzálním čisticím prostředkem je ocet. Pro lepší čisticí vlastnosti ho smíchejte s trochou soli. Octem snadno vyčistíte dlažbu, podlahu, zrcadlo, nerez. Také vám pomůže odstranit vodní kámen, ať už v rychlovarné konvici nebo na dřezu a vodovodní baterii. Při čištění lednice jistě oceníte, že ocet pohlcuje pachy.

Proti otravnému hmyzu

K odpuzení otravného hmyzu, tedy much, komárů nebo molů, můžete použít rýmovník (čili kubánské oregano). Tato bylina je bohatá na silice, kterým se hmyz vyhýbá. Proti molům můžete vyzkoušet i levanduli.

Na matrace

Pokud matrace pravidelně nečistíte, jsou plné zbytků kůže a potu, což způsobuje množení bakterií a roztočů. Matraci vyluxujte, posypte jedlou sodou a následně ji znovu vyluxujte. Vhodné jsou také přírodní esence z levandule a rozmarýnu.

Na nádobí i ruce

Místo písku na nádobí zkuste použít kávový lógr, který vyčistí usazenou špínu i mastnotu. Hodí se tak třeba i na čištění trouby nebo odpadu dřezu. Zároveň kávový lógr pohlcuje pachy. Sedlina poslouží i jako peeling na ruce, kdy je vyčistí a zjemní pokožku. Lógr poslouží také jako hnojivo pro rostliny, které potřebují kyselejší půdu.

Je možné provádět úklid šetrně, bez chemických prostředků?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!