Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Julius Meinl / foto: shutterstock

Kam se vytratily oblíbené prodejny potravin? Zapomenuté obchodní řetězce aneb kde jsme dříve nakupovali

Nesbírali jste náhodou body za nákup v Delvitě, abyste získali plyšového medvídka? Věděli jste, že dnešní potraviny Albert se dříve jmenovaly Mana? A co žluté logo s černouškem, který pije kávu - Julius Meinl?

Nesbírali jste náhodou body za nákup v Delvitě, abyste získali plyšového medvídka? Věděli jste, že dnešní potraviny Albert se dříve jmenovaly Mana? A co žluté logo s černouškem, který pije kávu? Správně odhadl ten, kdo si vzpomněl na potraviny Julius Meinl!

Pojďme si připomenout prodejny, do kterých jsme dříve rádi chodili nakupovat, byly běžnou součástí našeho života, oblíbili jsme si tamější potraviny. Najednou se ale změnil název obchodu, nad vchod bylo vyvěšeno nové logo a často došlo i ke změně kvality potravin.

Belgická Delvita

Potraviny Delvita prý vytlačily z českého trhu diskontní prodejny a hypermarkety. Působila u nás už od roku 1991, ale v roce 2005 skončila mezi deseti maloobchodními prodejci na posledním místě. Belgická společnost Delhaize se proto rozhodla prodal své supermarkety Delvita v České republice německé maloobchodní skupině REWE Group. Její diskonty u nás dnes nalezneme pod značkami  Penny Market a Billa. Delvita se však zachovala čestně, podmínkou prodeje bylo mimo jiné i zachování stávajících zaměstnanců.

Rakouský Julis Meinl

Julius Meinl vstoupil na český trh v roce 1994 a působil u nás dlouhých 11 let, tedy až do roku 2005. Společnost byla stažena z trhu hlavně kvůli soudním sporům, nejprve byl Meinl obviněn z kartelové dohody s řetězcem Billa, konečnou tečkou však bylo odhalení manipulace řetězce s prošlými výrobky. Značka Julius Meinl byla stažena z trhu a 88 poboček bylo prodáno společnosti Ahold. Ze značky Julius Meinl se tak stal Albert, pro pamětníky s původním názvem Mana.

Francouzský Carrefour

Kdo by nepamatoval na slogan "Carrefour, ten je levnější!" Potravinový řetězec se o to opravdu snažil, někdy dokonce až přehnanými a nereálnými slevami, když za zlomek ceny nabízel v akčních katalozích zboží, od kterého měl ale pouze několik kusů pro celou republiku. Takové zboží se mnohdy ani nedostalo na prodejní pulty, neboť si je rozebrali sami zaměstnanci společnosti. Na Carrefour se snesla za takové klamání spotřebitele vlna kritiky, která možná přispěla i k rozhodnutí firmy odejít z českého trhu. Vedení společnosti Carrefour sice prohlašovalo, že odchází kvůli neobsazení předních příček v prodejnosti, bývalí zaměstnanci Carrefour však vědí své. K 1. červnu 2006 tak ukončil Carrefour svoji činnost v České republice a 11 hypermarketů převzala britská společnost Tesco.

Obyvatelé Hradce Králové jistě ještě pamatují na tragickou událost, o které se v souvislosti s firmou Carrefour hodně mluvilo. Když se při stavbě obchodního domu této společnosti zřítila střešní konstrukce, přišel tehdy o život jeden člověk a dva lidé byli těžce zraněni. Za neštěstí mohl prý nekvalitní panel, hradečtí však po otevření centra měli obavy o svoji bezpečnost a nakupovali tam zpočátku s jistými obavami.

Interspar  - záruka kvalitních potravin

Od roku 1996 působila na našem trhu společnost Spar, která zde vybudovala síť hypermarketů a supermarketů orientovanou na zákazníky střední vrstvy. V roce 2012 provozovala  kolem padesáti prodejen po celé České republice. Na zdejším trhu přesyceném obchodními řetězci se ale Sparu příliš nedařilo, nebo spíše výsledky a zisky nekorespondovaly s hlavní myšlenkou společnosti. Její strategie je totiž založena na tom, že v zemích, kde společnost působí, se jí daří získat udržitelnou pozici na trhu, a to bylo u nás obtížné. Spar se proto rozhodl pro prodej společnosti Ahold, a tak se od ledna 2015 všechny pobočky změnily na Albert hyper a supermarkety. Zákazníci změnu příliš neuvítali, podle nich je totiž v nabídce potravin Intersparu a Albertu dost podstatný rozdíl, v Intersparu byli zvyklí kupovat potraviny podstatně kvalitnější, než nabízí nynější Albert.

Kam se vytratily oblíbené prodejny potravin? Zapomenuté obchodní řetězce aneb kde jsme dříve nakupovali

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!