Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cibule / foto: shutterstock

Neobyčejné účinky obyčejné cibule

Že by něco tak běžného a dostupného jako je cibule, mohlo posloužit jako lék? Ano! Cibule je nejen „královnou kuchyně“, ale také lékem.

„Obyčejná“ cibule je bohatá na zdraví prospěšné látky. Obsahuje například allicin, což je přírodní antibiotikum. Dále je cibule plná vitamínů a minerálů – najdeme v ní například vitamíny skupiny B, vitamín C a E, zinek, železo, fosfor, draslík, sodík, vápník, jód nebo měď. Cibuli proto zařaďte do svého jídelníčku.

Cibule poslouží jako lék při chřipce a nachlazení, a zároveň pomáhá při léčbě angíny. Při onemocnění se vám uleví právě díky již zmíněnému allicinu. Jako přírodní antibiotikum užívali cibuli již naši předkové. Připravit si můžete třeba osvědčený lék na kašel.

Stačí nakrájet cibuli na malé kousky a posypat je cukrem. Cibule pustí šťávu, která se pak užívá po lžičkách. Dále je možné využít k léčebným účelům odvar z cibule, který se v lidovém léčitelství označuje jako cibulový čaj. Oba léky, tedy šťáva s cukrem i odvar, se doporučují užívat minimálně čtyřikrát denně. Pak se vám bude lépe dýchat i odkašlávat a brzy budete zase fit.

Při rýmě či onemocnění nosních dutin vám pomůže dýchat výpary při krájení cibule. Sice budete při krájení čerstvé cibule trochu brečet, ale to za uvolnění nosních dutin stojí.

Cibule má také pozitivní účinky na trávení. Dokáže posílit funkci žaludku i střev, povzbuzuje chuť k jídlu a celkově zlepšuje trávení. Zvyšuje totiž produkci žluče a žaludečních šťáv.

Trápí vás vysoký krevní tlak? S tím vám také může pomoci cibule! Obsahuje totiž velké množství silic a dalších látek, které mají schopnost snižovat krevní tlak. Kromě krevního tlaku cibule také snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Cibule též pozitivně působí na činnost srdce, na stav cév a žil, a proto poslouží jako prevence vzniku kardiovaskulárních chorob, křečových žil nebo hemeroidů.

V lidovém léčitelství se cibule také užívá jako lék při bodnutí hmyzem. Stačí plátek cibule a zmizí otok i nepříjemné svědění. Díky svým dezinfekčním účinkům najde cibule uplatnění také při léčbě onemocnění kůže, například ekzémy, plíseň či bradavice. Pozor je však třeba dát na možnou alergickou reakci.

U cibule byly prokázány účinky zabraňující rozvoji rakoviny, a to konkrétně rakoviny prostaty, tlustého střeva a žaludku. Cibule také pomáhá při problémech s ledvinami a močovými cestami. V lidové medicíně je cibule považována za účinné afrodiziakum. Cibule vás může také zbavit stresu, protože působí jako sedativum. Také posiluje naše klouby a kosti.

Kromě zdraví ovlivňuje cibule příznivě i náš vzhled. Chcete mít zdravé a silné vlasy plné lesku? Spolehněte se na cibuli! Tu najemno nakrájejte a nechte pustit šťávu, kterou si následně vetřete do vlasů po celé jejich délce. Nechte klidně několik hodin působit a poté důkladně opláchněte.

Kolečka čerstvé cibule nebo kašička připravená z uvařené cibule pomáhá na akné. Ovšem nejprve nechte cibuli působit třeba na ruce, zda se u vás neobjeví alergická reakce.

Cibule je právem nazývána „královnou kuchyně“. Pokud ji navíc zařadíme do svého jídelníčku, uděláme tak něco dobrého pro své zdraví i svou krásu.

Neobyčejné účinky obyčejné cibule

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!