Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Cibetka / foto: shutterstock

Cibetková káva: Luxus ze zvířecího trusu

Cibetková káva (známá také pod označením Kopi Luwak) patří k těm nejdražším a nejluxusnějším druhům kávy. Vyrábí se zvláštním způsobem – ze zvířecího trusu!

Cibetková káva dostala své pojmenování podle zvířete, z jehož trsu se vyrábí, tedy podle cibetky. Cibetka je malá šelmička, kterou byste našli v Asii, Africe nebo jižní Evropě. Trus potřebný k výrobě cibetkové kávy produkuje jeden druh zvířete, a to cibetka palmová.

Šelma sice žere většinou maso, ovšem velmi jí chutnají také zralé třešně kávy. Ty pojídá ve velkém množství, přičemž si vybírá výhradně zralé plody, což je důležitý předpoklad vzniku cibetkové kávy. Kávová třešeň pak projde v nezměněném stavu trávicí soustavou zvířete. V žaludku dojde k procesu fermentace, díky němuž má pak cibetková káva svou speciální chuť a typickou vůni.

Cibetková káva se zrodila v 19. století, kdy si začali Holanďané v Indonésii nárokovat monopol na pěstování kávy, její další zpracovávání a prodej. Tehdy měli místní domorodci zakázáno zralé kávové plody sbírat, a tedy si i dopřávat kávový nápoj. Proto prý začali vyhledávat zralé kávové třešně v trusu cibetek. A tak vlastně vznikla cibetková káva!

A co že je na cibetkové kávě tak zvláštního? Kávová zrna jsou zpracována „přírodně“, tedy v trávicím traktu zvířete. Pokud se pak upraží, mají v sobě více oleje, uchovají si výraznější aroma i chuť. Cibetková káva je na rozdíl od ostatních druhů kávy málo hořká, má čokoládovou či karamelovou chuť.

Tradičně je trus cibetek sbírán v přírodě, tedy v přirozeném prostředí zvířete. Práce je to rozhodně nesnadná, a to nejen kvůli sbírání nevábných hromádek. Šelmy totiž žijí vysoko v horách a s oblibou obývají husté křoviny. Sběrači mnohdy cibetky stopují, aby získali co nejčerstvější trus. Z trusu se pak tradičně v horských potocích vymývají kávová zrna, která jsou následně dále zpracovávána a pražena.

Kvůli náročnému sběru trusu v přírodě a také kvůli většímu zisku začaly být cibetky chovány na farmách, z čehož se stal etický problém. Ochránci zvířat upozorňují na špatné zacházení s šelmami a nevhodné podmínky, a bojují za zrušení těchto velkochovů. Na mnohých farmách jsou cibetky krmeny pouze kávou, což jim způsobuje nemalé zdravotní problémy. Pokud také nechcete podporovat tento byznys, kupujte vždy kávu s certifikátem Rainforest Aliance, Fair Trade nebo World Animal Protection. 

Jak již bylo zmíněno výše, cibetková káva je jednou z nejdražších a nejluxusnějších druhů kávy. Ročně je jí na celém světě vyprodukováno pouze malé množství, a tak představuje jistou vzácnost. Za jeden kilogram této kávy dáte více než deset tisíc korun. Balení 50 gramů cibetkové kávy dnes stojí okolo osmi set korun.

Cibetková káva: Luxus ze zvířecího trusu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!