Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hraní na kytaru / foto: Shutterstock

Jak se naučit hrát na kytaru doma

Spousta z vás má zajisté neblahé vzpomínky na to, jak byli v dětství nuceni učit se hrát na klavír, housle nebo jiný hudební nástroj.

Dnes nejspíš toho, že jste to vzdali, litujete. Současné děti nejsou jiné, možná budou také odporovat. Vy jim ale můžete ukázat, že učit se hrát na hudební nástroj mohou i doma, podle svých vlastních představ.

Samozřejmě jsou hudební nástroje, u nichž je lepší učit se od odborníka. Výuka kytary však složitá není a zvládnete ji doma podle různých návodů a videí na internetu. Hrát na kytaru je poměrně jednoduché a zajisté je to nástroj, který se hodí i do běžného života. Holky na kytaristy letí a zazpívat si občas u táboráku také není na škodu. Takže jak na to?

Pořiďte si kytaru a naučte se ji naladit

I když máte v plánu stát se kytaristou v rockové kapele, základní akordy na kytaru se naučte raději na akustickém modelu. Ten pořídíte i do dvou tisíc korun, pokud netoužíte po nějaké speciální kytaře. Do začátku opravdu doporučujeme vybrat obyčejný model, protože časem poznáte, co vám vyhovuje, a později si koupíte lepší.

Kupte si kytaru, která má kovové struny. Z těch nylonových sice méně bolí prsty, nicméně kovový zvuk lépe zní. Každopádně struny je kdykoliv možné vyměnit, takže jestli si pořídíte kytaru s nylonovými, lze zakoupit zvlášť sadu kovových a natáhnout je. Zvládnete to i doma, na internetu je spousta návodů. Pak si pusťte také návod, jak kytaru naladit. Nejlépe k tomu poslouží ladička, avšak obejdete se i bez ní, jestliže do ní nechcete investovat.

Začněte základními akordy

I budoucí baskytarista musí začít jednoduchými akordy. A, D, E, pak G, C, F. Každá škola kytary, i ty online, vás provede akordovým světem od nejlehčích po ty těžší. Postupem času budete schopní zahrát více a více skladeb. Když se navíc učíte doma, nejste omezení tím, co po vás chce lektor či učitelka. Máte dneska chuť na táborovou klasiku? Najděte si Stánky akordy (k těm vám mimochodem stačí jen D, G, Gmoll a A7). Raději byste si zahráli něco zahraničního? Co třeba Radioactive od Imagine Dragons?

Na internetu najdete akordy snad ke každé známé písni, na niž si vzpomenete. Jen se je ještě musíte naučit transponovat, kdyby byla skladba náhodou položená ve špatné výšce a vy jste nebyli schopní ji zazpívat. Nicméně to všechno přijde časem. Začněte základními akordy a hlavně nepolevujte. V učení čehokoliv je důležitá pravidelnost. Takže zamiřte na NaNastroj.cz a začněte se systematicky učit podle jejich lekcí.

K tomuto článku není otevřena diskuze