Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hedání stínu / foto: shutterstock

Vybíráte rolety? Zvolte ty správné

Výběr stínící techniky může být pěkný oříšek. Vnitřní či venkovní? Látkové či screenové rolety? Přečtěte si, jaký je mezi nimi rozdíl a které rolety jsou vhodné do jakého typu objektu.

Zaměřte se na funkce

Design rolet je samozřejmě důležitý. Je podstatné, aby zapadaly do stylu objektu či interiéru, nepůsobily příliš dominantně, ale vhodně jej doplňovaly. To první, na co byste se ale měli zaměřit, jsou funkce stínící techniky a to, jestli splňuje vaše požadavky. Jaké typy stínění máte na výběr?

- Předokenní rolety

- Screenové rolety

- Zatemňovací rolety

- Střešní rolety

- Látkové rolety

U výběru je pochopitelně třeba začít typem okna. Pokud potřebujete stínění pro střešní okna, výběr máte omezený, protože musíte hledat ve specifické kategorii rolet, které jsou pro tento typ oken určené.

Vnitřní nebo venkovní rolety?

Jestliže sháníte rolety na klasická okna, největší otázkou pro vás bude, zda zvolit venkovní rolety nebo rolety, které se instalují dovnitř do interiéru. Vnitřní rolety do oken mají obvykle větší škálu vzorů a barev, jsou tenčí a vyrábí se buď s plastovou nebo kovovou konstrukcí. I u vnitřních rolet můžete dosáhnout celkového zastínění, pokud sáhnete po roletě s bočními vodícími lištami, které zamezí prosvítání světla po stranách okna. Nejlevnější variantou ovládání vnitřních rolet je pomocí šňůrky, můžete mít ale rolety i na elektrické ovládání pomocí dálkového ovladače.

Předokenní rolety

Předokenní rolety nabízejí kromě zastínění několik výhod navíc. Jedná se především o bezpečnost, protože jejich konstrukce je robustnější než u interiérových žaluzií. Lamely a vodící lišty jsou obvykle z hliníku a vytvářejí pevnou „stěnu“, která potenciálním nezvaným hostům výrazně ztíží přístup k oknům zvenku. Díky tomu, že jsou lamely pevnější, lépe odrážejí sluneční záření a přispívají k termoregulaci interiéru. Zároveň pomohou tam, kde je velká míra hluku a provoz, protože prostory i odhluční. I u předokenních rolet můžete vybírat z celé řady vzorů včetně imitace dřeva, vždy ale počítejte s tím, že se stanou výraznějším prvkem celého domu.

Screenové rolety

Screenové rolety fungují podobně jako rolety z hliníku, jejich výhodou je ale mírná průsvitnost, takže dobře poslouží také jako síť proti hmyzu. Při využití blackout látky, tedy zatemňovací rolety, vám navíc zajistí naprostou tmu.

Vybíráte rolety? Zvolte ty správné

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!