Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Mladý pár odšťavňuje / foto: shutterstock

Vyznáte se v odšťavňovačích? Jak se liší a který je vhodný pro vás?

Blíží se sezóna čerstvého ovoce a zeleniny a vy milujete fresh drinky. Nyní tedy vyvstává otázka, který odšťavňovač pro vaši spokojenost pořídit, pokud si budete nápoje připravovat sami doma.

Než začnete přístroj vybírat, musíte si ujasnit zásadní kritérium a sice, co budete odšťavňovat nejvíce. Žádný odšťavňovač totiž kvalitně neodšťavní úplně veškerou zeleninu a ovoce. Existuje několik systémů odšťavňování, kde s různými druhy plodů (tvrdé, měkké, šťavnaté) dosáhnete odlišných výsledků.

Z jakých druhů přístrojů můžete vybírat?

Odstředivé odšťavňovače

Zde hraje zásadní roli rychlost.Odstředivé odšťavňovače fungují na principu otočných nožů, které suroviny nakrouhají a odstředivou silou přitlačí na síto, přes nějž vyteče vymačkaná čistá šťáva. Odšťavňovač bleskově připraví šťávu z tvrdých plodů – jablek, mrkve, celeru či řepy. Výtěžnost je nižší a šťáva rychle podléhá oxidaci. Některé suroviny bohužel neodšťavníte téměř vůbec, například bobuloviny či bylinky nebo listovou zeleninu. Údržba je náročnější. Na povrchu šťávy, která je určena k rychlé spotřebě, se vám bude vytvářet pěna.

Šnekové odšťavňovače

Odšťavňovače s jednou hřídelí jsou univerzální, poradí si s pestrou škálou ovoce i zeleniny, čištění je velmi jednoduché a šťáva je výborná. Odšťavňování je sice pomalejší, ale za ten výsledek to stojí. Často umí kromě odšťavňování i něco navíc. Rozlišujeme horizontální a vertikální odšťavňovače. Například pro lesní plody, bobuloviny, tropické ovoce je vhodný vertikální, listová zelenina pro horizontální.

Dvouhřídelové odšťavňovače

Jsou nejlepší na listovou a kořenovou zeleninu, dále třeba na jablka, citrusy či hrozny. Odšťavňování některých šťavnatých surovin může být zdlouhavé nebo dokonce nemožné, např. ananasu. Jejich výtěžnost a čistota šťávy je úžasná. Důležitým faktorem může být složitější čištění a vynaložení větší síly při tlačení na pěchovací zátku.

Mechanické odšťavňovače

Tyto jsou dobrou volbou pro příležitostné odšťavňování nebo lisování surovin, ze kterých vám stačí malé množství šťávy. Pokud vám nevadí menší výtěžnost, získáte stejně kvalitní šťávu jako u nízkootáčkových lisů. Jen musíte počítat s větší námahou.

Jistě vás dále bude zajímat cena, hmotnost přístroje, zda je vyroben z kvalitního materiálu, zda drahý opravdu znamená nejlepší, výtěžnost, velikost plnícího otvoru a spoustu dalších bodů a odpovědí na otázky.

Přejeme úspěšný výběr.

Vyznáte se v odšťavňovačích? Jak se liší a který je vhodný pro vás?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!