Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Palanda / foto: Aldo

Palanda nebo samostatné postele do dětského pokoje?

Když vaše děti vyrostou z dětských postýlek je na čase pořídit jim nové velké postele.

Když máte ještě k tomu dětí víc, přichází na řadu i otázka jestli koupit samostatné postele či jednu patrovou postel. Finální rozhodnutí bude záviset na věku dětí, vašem vkusu, ale především na velikosti dětského pokoje.

Běžný dětský pokoj má rozlohu 10–15 m² do tohoto prostoru musíte dostat postel, skříň, stůl a prostor na hračky. To není problém, pokud máte doma jedno dítě, nebo má každá vaše ratolest vlastní pokoj. Když však potřebujete do stejného pokoje dostat vybavení pro dvě a více dětí, musíte trochu promyslet, jak pokoj vybavit.

Hlavním tématem proměny bude jistě postel. To je totiž jediný kus nábytku, který je nutné mít ve dvojím vydání, o ostatní nábytek se děti mohou podělit. Vzhledem k tomu, že děti potřebují i prostor na hraní, nesmí nábytek zabírat celou plochu pokoje. Je tedy dost možné, že zjistíte, že se vám do pokoje dvě samostatné postele nevejdou. Budete tedy muset přemýšlet o nějakém prostorově úspornějším řešení.

Multifunkční postel ušetří prostor v dětském pokoji

Dobrým řešením pro malé dětské pokoje jsou multifunkční postele, palandy či patrové postele. Pro děti předškolního věku jsou nejvhodnější právě rozkládací multifunkční postele. Toto řešení je perfektní pro menší děti, postele nejsou tak vysoké a vy se nemusíte bát, že by si ublížily pádem z horní postele. Navíc odpadají i věčné dohady o tom, kdo bude spát nahoře.

Starší děti ocení samostatné postele i z toho důvodu, že postel používají i během dne – ke čtení nebo ke kratšímu odpočinku. I se samostatnými postelemi však můžete ušetřit nějaký prostor. Vyvýšené postele vám totiž nabídnou zajímavá prostorová řešení. Většinou ukrývají vysouvací psací stůl a nabídnou dostatek úložného prostoru v podobě šuplíků a skříněk. Tento prostor lze využít i jako prostor pro vysouvací lůžko – získáte tak dětskou rozkládací postel pro občasné návštěvy.

Originální palandy a poschoďové postele pro děti

Pokud vám ale prostor v dětském pokoji dvě postele opravdu nedovolí, poohlédněte se po palandě. Řada z nás je odmítá, protože na ně má špatné vzpomínky. Výrobci a designéři nábytku se postarali o to, že vypadají moderně a jsou 100% bezpečné.

Palanda dnes už neznamená pouze postele pouze nad sebou, mohou být sestavené například do tvaru písmene „L“. Jejich součástí je navíc i psací stůl, šuplíky pod spodní postelí a šatní skříně v těle patra. Šuplíky pod spodní postelí můžete nahradit třetím lůžkem pro návštěvy nebo pro třetího potomka.

Patrové nebo také poschoďové postele představují perfektní řešení do opravdu malých prostorů. Skvěle totiž využívají prostor pod postelí a díky variabilitě jejich sestavení vyřeší i atypické prostory. Ve spodní části je obvykle prostor pro pracovní stůl, šatní skříň a poličky. Myslete však na to, že děti spí v patře, toto řešení je tedy vhodnější pro byty s vysokými stropy.

Na co se soustředit při výběru postele

Při výběru se kromě designu a vychytávek soustřeďte i na parametry, díky kterým poznáte kvalitní postele. Rám postele je základním parametrem, u patrových i u klasických postelí je důležité, aby konstrukce postele byla stabilní a kvalitní. U paland si prověřte i stabilitu žebříku či schůdků.

Ověřte si, že horní postel má dostatečně vysokou zábranu, aby dítě nespadlo během spánku. To souvisí také s výškou matrace, pokud je matrace příliš vysoká, snižuje se výška zábrany.

Dětskou postel můžete pořídit v kompletu s matrací a roštem. Při výběru matrace dbejte na to, aby byla pohodlná, jinak nebude vaše dítě během spánku správně odpočívat. To se následně podepíše i na jeho kondici během dne.

Konečný výběr je zcela na vašem vkusu a konkrétních požadavcích, které máte na pokoj vy i vaše dítě. Výrobci dětského nábytku dnes vyrábí nejrůznější varianty, které vyhovují potřebám zákazníků, spoustu z nich najdete například u prodejce nábytku „Nábytek ALDO“. Nemusíte si tedy vybírat mezi funkčností nábytku a jeho designem.

Palanda nebo samostatné postele do dětského pokoje?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!