Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Žirafy v brněnském ZOO / foto: trabantos / shutterstock

Brněnská zoo vzkvétá. Návštěvnost láme rekordy, možná i díky Hantecu.

Podruhé v řadě překonala brněnská zoo rekord v návštěvnosti. Za loňský rok přivítala celkem 331 298 lidí, což je nejvíce od roku 1997, kdy začala vést podrobné a přesné statistiky. Co vše stojí za tímto úspěchem?

Vliv na návštěvnost mají podle ředitele brněnské zoo Martina Hovorky především tři faktory. Jsou to nová zvířata včetně přírůstků, opravené či nové expozice a počasí. To hrálo brněnské zoo do karet hlavně na jaře 2018, zatímco v létě téhož roku kvůli horku přišlo do zoo méně lidí. Loni se situace obrátila a vrátila se do dlouhodobého průměru, kdy bylo opět návštěvnicky nejsilnější léto.

Srovnání s předchozím rokem

Ve srovnání s rokem 2018, kdy do zoo zavítalo celkem 330 118 návštěvníků, se však výrazně změnil počet lidí v jednotlivých měsících a ročních obdobích. Například v dubnu 2018 jich do brněnské zoo dorazilo 56 021, o rok později jich bylo o téměř deset tisíc méně. Velký rozdíl zaznamenala v srpnové návštěvnosti. Vlivem vysokých teplot přesáhla v roce 2018 číslo 41 tisíc, loni to ale bylo více než 54 tisíc.

Výstavba nových expozic

„Velmi si vážíme každého člověka, který přijde a podpoří nás. Na stále větší oblibě brněnské zoo je vidět, že výstavba nových expozic v minulých letech měla smysl a že ji oceňují také návštěvníci. Pevně věřím, že je nezklameme ani v budoucnu. Letos se mohou těšit například na novou vyhlídku u žiraf, dokončení venkovní expozice pro šimpanze nebo otevření Virtuální expedice v Radnické ulici v centru Brna,“ uvedl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Doprovodné akce získávají na oblibě

Dalším impulzem k návštěvě zoo jsou také akce, které Zoo Brno připravuje po celý rok. Pozitivní ohlas loni zaznamenala například u nově zavedených komentovaných krmení a setkání v zimním období. Vždy první víkend v měsíci se chovatelé společně s odborníky zaměřili na určité téma a návštěvníkům ho představili z několika úhlů pohledu.

V podobném duchu hodlá vedení zoo pokračovat i letos. Už tento víkend 4. a 5. ledna se bude věnovat vymírajícím druhům zvířat, úloze moderních zoologických zahrad při jejich ochraně v divočině a představí druhy, které byly v minulosti vyhubeny a které se podařilo zachránit a navrátit zpět do volné přírody. Komentovaná krmení začnou v sobotu i v neděli v 10:30 u tygrů sumaterských a pokračovat budou u jeřábů mandžuských, jelenů milu, pand červených, koní Převalského, baramundi, dlouhokrček McCordových a u mořských akvárií.

V neposlední řadě je potřeba zmínit i dvojjazyčné názvy na tabulkách, umístěných před výběhy jednotlivých zvířat. Mýlíte se, jako druhý jazyk zde není Němčina nebo Angličtina, ale brněnský Hantec. Vlk hřivnatý je tak Vlčmen hároš, skunk štyngec a liška polární je kaltonová bystróška.  

Brněnská zoo vzkvétá. V loňském roce znovu překonala návštěvnický rekord

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!