Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vodní kámen na vodovodní baterii / foto: shutterstock

Jak se zbavit vodního kamene přírodní cestou

Odstranit vodní kámen může být jednodušší, než si myslíte, a postačí vám k tomu běžně dostupné přírodní přípravky.

Vodní kámen trápí většinu domácností tím, že se usazuje téměř na každém povrchu, který přijde do kontaktu s vodu. V obchodech sice naleznete mnoho prostředků na jeho odstranění, často jsou to však přípravky plné chemie a zdraví zatěžujících látek. Existují však také přírodní prostředky k odstranění vodního kamene, které bývají běžnou součástí každé domácnosti. Poradí vám, jak se zbavíte vodního kamene rychle, účinně a bez zbytečných výdajů.

Jak vzniká vodní kámen?

Vznik vodního kamene mají na svědomí minerály obsažené ve vodě, které se postupně uvolňují a usazují na všech místech, které přijdou do kontaktu s vodou. Je proto logické, že se s ním nejčastěji setkáme v kuchyni a v koupelně. Také jím budou zasaženy více domácnosti s tvrdou vodou, jelikož je známo, že tvrdá voda obsahuje více solných minerálů. K jeho rychlejší tvorbě dále přispívají časté teplotní změny a pomalejší odpařování vody.

Jak se zbavíte vodního kamene bez použití chemie?

Prostředků na odstranění vodního kamene je celá řada, my vám však poradíme dva jednoduché postupy, jak se vodního kamene zbavíte pomocí přírodních prostředků. Jedním z účinných pomocníků je klasický kuchyňský ocet, druhým kyselina citronová. Nejen, že se jedná o levnou a dostupnou záležitost, jde také o přípravky naprosto šetrné k životnímu prostředí. Podle odborníků stačí pouze nanést několik kapek octa nebo kyseliny citronové na vlhký hadřík, kterým opakovaně postižené místo potřete. Jejich kyselost je schopná vodní kámen narušit a vy už ho pak jednoduchým otřením odstraníte.

Jak odstraníte vodní kámen z různých povrchů?

V následujícím přehledu naleznete nejtypičtější místa, na kterých dochází k usazování vodního kamene, a poradíme vám, jak jednoduše jej z nich můžete odstranit.

Vodní kámen na vodovodní baterii – na baterii postačí nakapat pár kapek citronové šťávy a použitým zubním kartáčkem ji rozetřít. Po chvíli odstraníte vodní kámen vlhkým hadříkem.

Vodní kámen v rychlovarné konvici – naplňte konvici vodou a svařte ji s jedením decilitrem octa. Poté nechte konvici i s roztokem několik hodin odstát, dokud se vodní kámen sám neuvolní. Před dalším použitím řádně vypláchněte konvici horkou vodou.

Vodní kámen v toaletě – pouhým nalitím celé lahve octa se zbavíte nevzhledných usazenin v míse toalety. Před spláchnutím nechejte ocet působit více jak půl dne.

Vodní kámen na skle – v tomto případě rozpusťte ve vodě tři lžičky kyseliny citronové a vzniklým roztokem jemně ošetřete skleněný povrch.

Vodní kámen ve sprše – pokud máte ucpanou sprchovou hadici vodním kamenem, namočte ji přes noc do nádoby s octem. Ráno by se měly trysky v hlavici uvolnit a vodní kámen vyplavit.

Vodní kámen v pračce – do prázdného bubnu pračky nalijte půl litru octa a spusťte prací program na 90 stupňů. Toto ošetření doporučujeme provádět jednou za měsíc.

Jak se zbavit vodního kamene přírodní cestou

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!