Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zamioculcas / foto: shutterstock

Zamioculcas jako součást každého moderního interiéru. Jak pokojovku pěstovat?

Do každého moderního interiéru patří trochu zeleně. Proto zamiřte do nejbližšího zahradnictví a vyberte si z široké nabídky. Pokud patříte k začínajícím pěstitelům, svou pozornost upněte na zamioculcas.

Zamioculcas je moderní stálezelenou rostlinou, kterou si zamilujete nejen díky jednoduchému vzhledu, ale také díky jeho nenáročnosti. Mluvíme o pokojovce s lesklými tmavozelenými listy, jejíž kořeny sahají až do tropických krajin exotického Zanzibaru a Tanzanie. Nemusíte se však obávat toho, že by vyžadovala vysoké teploty, vlhkost a neustálé sluníčko. “Zazík” (jak rostlině u nás často říkáme) ke svému spokojenému životu potřebuje jen občasnou zálivku. Na stanoviště si žádné velké nároky neklade.

Pokojová květina

Jak zamioculcas pěstovat

I když v knihách o pěstování pokojovek najdete, že tato rostlina pocházející z teplých krajin vyžaduje hlavně světlé stanoviště, nenechte se zmást. Dařit se jí bude i ve stinném rohu místnosti. Co vyžaduje, tak pravidelnou zálivku, se kterou to nemusíte přehánět. Jelikož se pyšní dužinatými listy, vodu v sobě dokáže udržet o něco déle než jiné pokojové rostliny.

Pokud ji chcete podpořit v růstu, vsaďte na hnojivo. To může být klasické - určené ryze pokojovým rostlinám.

Co se týče přesazování, zamioculcas přesazujeme každé tři roky. Nový substrát rostlině přinese čerstvé živiny, které ji podpoří v růstu.

Nepřáteli je suchý vzduch a mráz

Pokud bychom měli vyjmenovat nepřátele rostliny, kteří ji umí pořádně potrápit, zmíníme suchý vzduch a mráz. Už její místo původu napovídá tomu, že chladná roční období nejsou jejími nejoblíbenějšími částmi roku. Proto ji ponechávejte v místnostech o pokojové teplotě nebo venku jen tehdy, kdy kraluje teplo nebo léto.

Jestliže žijete v bytě, kde se suchý vzduch opravdu drží, můžete ji pravidelně rosit. Vlhkost naberou i její listy a suchý vzduch pro ni nebude tak nesnesitelným.

Zamioculcas jako součást každého moderního interiéru. Jak pokojovku pěstovat?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!