Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dalekohled / foto: shutterstock

Jak vybrat vhodný dalekohled?

Dalekohled se používá stovky let, a to nejen pro práci. Jestliže si chcete pořídit tuto praktickou pomůcku i vy, neměli byste sáhnout hned po prvním dalekohledu, na který narazíte.

Dalekohled je cenově dostupný, a tak si ho často pořizují i návštěvníci sportovních utkání, případně běžní turisté a výletníci. Snadno totiž přiblížíte jakýkoliv objekt v dálce, ať už jde třeba o zříceninu hradu na kopci, nebo o vzácné zvíře v přírodě. Stejně tak se bez dalekohledu neobejdou myslivci či námořníci.

Dalekohled

Často se lidé domnívají, že ideální volbou jsou dalekohledy se zoomem, přitom opak je pravdou. U takových dalekohledů jsou totiž dva nedostatky – malý zorný úhel a nižší světelnost.

Základní rozdělení dalekohledů

První dalekohled spatřil světlo světa před více než 400 lety. Za dobu své existence prošly dalekohledy značným vývojem a v současné době jsou k dostání stovky různých modelů. Z nejširšího hlediska by se však daly dalekohledy rozdělit na:

  • prismatické dalekohledy (většina dostupných dalekohledů s konvexními čočkami a optickým hranolem),
  • dalekohledy s Porro Prism konstrukcí (světlo prochází přes soustavu dvou hranolů),
  • dalekohledy s Roof Prism konstrukcí (světlo prochází v přímém směru přes soustavu hranolů),
  • dalekohledy s konstrukcí G. Galilea (namísto konvexních čoček mají konkávní čočky).

Označení dalekohledů

Stejně jako puškohledy, tak i dalekohledy nesou určitá označení, podle nichž poznáte například možnosti přibližování. U dalekohledů narazíte na dvě čísla, často bývá označení ve formě 8 × 50 a podobně. První číslo informuje o zvětšení dalekohledu a druhé o efektivním průměru objektivu. Obecně platí pravidlo, že čím je tento průměr věší, tím jasnější je pozorovaný obraz.

Jestliže si tedy chcete koupit dalekohled, podívejte se do nabídky společnosti Fomei. Specializuje se na výrobu dalekohledů i puškohledů.

K tomuto článku není otevřena diskuze