Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rekonstrukce bytu / foto: Pixabay

Rekonstrukce bytu nemusí být vůbec složitá

Vlastníte starší byt, který byste chtěli proměnit v moderní bydlení, avšak na rekonstrukci si netroufáte? Nevěste hlavu, v dnešním článku vám ukážeme, že rekonstrukce nemovitosti není žádná věda. Revitalizace většiny bytů ostatně patří v rámci nemovitostí spíše k těm jednodušším.

Nejdříve si ujasněte, jakou máte představu

V první řadě je důležité, abyste si důkladně byt v současném stavu prošli a zmapovali si co nejreálněji jeho stav. Díky tomu si sami uděláte hrubou představu o tom, co vše se bude při rekonstrukci muset řešit. Podívejte se na stav podlahy, zkuste zjistit, jak jsou řešeny rozvody elektřiny, vody, případně plynu a v jakém stavu jsou odpady. Prohlédněte podlahy, výmalbu, okna a dveře, nezapomeňte na kuchyň a koupelnu.

Současně si udělejte představu o tom, jak by měl byt vypadat po rekonstrukci. Na internetu naleznete spoustu inspirace, vyplatí se nahlédnout i do tištěných magazínů, navštívit prodejny s nábytkem, designová studia apod.

Nezapomeňte rekonstrukci konzultovat s odborníky

Když znáte stav nemovitosti a máte hrubou představu o tom, co bude potřeba udělat a jaká by měla být výsledná podoba bytu, přichází čas oslovit odborníky. Ti by měli již důkladně a odborně analyzovat současný stav bytu a vyjádřit se k vaší představě. Často najdou další věci, které jste přehlédli, něco z vaší představy vám naopak mohou rozmluvit.

Chcete-li měnit dispozice bytu, kdy dojde ke zbourání nosných zdí, nesmíte zapomenout na konzultaci se statikem a získat stavební povolení.

Ve vašem týmu by měl být i bytový architekt, který rozhodně nemusí radit pouze s nábytkem v hotovém bytě. Bytový architekt naopak ocení, pokud může celkový dojem z bytu ovlivnit již při samotné rekonstrukci a poradí se změnou dispozic.

S chutí do toho a půl je hotovo

Máte-li vše naplánováno, na řadu přichází samotná rekonstrukce. Kutilové mají výhodu, že se minimálně části prací mohou zhostit sami. Pokud mezi ně nepatříte, pamatujte na to, že kvalitních řemeslníků je nedostatek. Pečlivě tedy vybírejte a domluvte si rezervaci termínu s patřičným předstihem. Z hlediska kvality výsledku je samozřejmě lepší, pokud seženete více profesionálů, kteří se specializují na jednotlivé činnosti – bourání a stavění příček, instalaci rozvodů, pokládání podlah, malování apod. Tzv. všeuměl je zase ideální volbou, pokud je pro vás prioritou cena prací.

Nepřemýšlejte nad rekonstrukcí bytu jako nad nepřekonatelným úkolem, který vám zabere spoustu měsíců. Místo toho si celou věc rozplánujte na sérii dílčích úkolů, které již nepůsobí tak náročně. Rekonstrukce tak bude hotová a vás překvapí, jak to bylo snadné.

Rekonstrukce bytu nemusí být vůbec složitá

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!