Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stylové hodinky / foto: KieferPix / Shutterstock.com

Co o vás říkají drahé hodinky?

Hodinky jako takové si spousta z nás představuje pouze jako objekt, který nám ukazuje čas. V této době chytrých telefonů a všemožných technologií by se dala tato jejich funkce, ukazování času, nazvat pouze jako vedlejší produkt.

Hodinky a sociální status

V této době už většina prodejců a hodinářů cílí na zákazníky, kteří chtějí díky tomuto šperku dosáhnout určitého sociálního statusu. První věc, kterou si představíme, když se řeknou hodinky a zároveň sociální status, jsou drahé a lesklé hodinky Rolex, které spousta z nás nejednou zahlédla ve výloze hodinářství. Tato značka je pro většinu z nás také nejspíš nedosažitelným luxusem, a proto se jí věnovat nebudeme.

Luxusní hodinky

Určitého sociálního statusu však můžeme dosáhnout i bez hodinek značky Rolex. Existuje spousta jiných značek, možná méně proslulých, ale slibuji vám, že s hodinkami těchto značek vám to bude slušet stejně a možná i více než s „rolexkami“. Jen namátkou – existuje Omega, Zenith, Oris a další luxusní značky hodinek, jako například Audemars Piguet, ale to už je opravdu luxus na druhou.

S pojmem sociální status se s největší pravděpodobností většina z nás nesetká. Týká se totiž především byznysmenů, kteří potřebují vypadat tak, aby zapadli do určité vrstvy společnosti. Těžko si totiž dokážete představit, že potkáte místo upraveného muže v košili a obleku s drahými hodinkami muže v havajské košili a bermudách, že?

A to je přesně to o čem mluvím: sociální status. Padnoucí oblek, naleštěné boty a drahé hodinky tak mohou být i symbolem schopností daného člověka a mohou ovlivňovat i jeho schopnost vystupování. Muž, který se o sebe patřičně stará, totiž působí sebevědomě, vzdělaně a je vám jasné, že tvrdě fyzicky nepracuje. Mimochodem, správně oblečený muž je také všeobecně vnímaný jako přitažlivější než muž, který má na sobě sandály s ponožkami. A právě hodinky tento „byznys-přitažlivý styl“ mohou správně doplňovat.

Hodinky jako způsob odlišení

Hodinky můžeme také využívat na způsob, kterým se můžeme odlišit. Na neformální společenské akci jste si mohli v posledních letech všimnout mužů, kteří měli k obleku barevné ponožky. Často je měli ještě sladěné s košilí nebo kravatou. A jeden z hlavních důvodů, proč si pánové oblékali tyto možná na první pohled nesmyslné a nevkusné módní kousky, byl prostý: touha se odlišit, touha vyniknout a vymanit se z všudypřítomného davu černých obleků a bílých košil, a přinést i do nudných společenských obleků trošku hravosti. A přesně takto mohou fungovat i hodinky. Mohou být nejenom výrazného tvaru, velikosti, ale dokonce i výrazné barvy. Není totiž vůbec neobvyklé, že si muži navlékají na svá zápěstí hodinky, které „svítí“ na dálku. Myslím tím především hodinky zlaté barvy, které jsou čím dál oblíbenější a jen tak je neschováte. Dále si můžete pořídit i hodinky tmavě zelené, červené, modré, nebo třeba i s efektem dřeva či s vojenským motivem. Takže pokud říkáte, že se vám hodinky nelíbí, a mohli jste asi jen špatně hledáte. Myslím si totiž, že v této době už musí najit hodinky podle jejich vkusu opravdu každý. I muži dnes zkrátka chtějí mít jedinečný styl.

Hodinky jako šperk

Většina lidí vnímá ale hodinky pořád jako určitý doplněk či šperk, což je určitě dobře. Vzít si totiž k elegantnímu obleku s červeným motýlkem okolo krku zářivě modré hodinky je, no, řekněme odvážné. Pokud si kupujete pouze jedny hodinky, není od věci myslet na to, zda se vám hodí k vašemu obvyklému šatníku. Takže pokud si neplánujete kupovat například hned troje, na začátku by možná nebylo od věci investovat i vyšší částku do hodinek s neutrální barvou i vzhledem, které se vám budou hodit opravdu ke všemu. A s druhými i dalšími hodinkami už můžete experimentovat více, kreativitě se přece meze nekladou. A už jsme tu opět u sociálního statusu. Jistě, je to reálná věc, ale myslete hlavně na sebe. Co se líbí vám? Z čeho budete mít radost?

Stylové hodinky

Jsou sportovní hodinky in?!

Je tu ale kategorie hodinek, které se těm obyčejným ručičkovým moc nepodobají. Ano, mluvíme tady o tzv chytrých hodinkách, které kromě funkce ukazování času obsahují i funkce jako měření tepu, tělesné aktivity a přes některé můžete dokonce telefonovat nebo posílat zprávy. I tady bychom se mohli dostat do určitého sociálního statusu. Skvělý příklad najdeme ve fitness světě nebo na instagramu všeobecně. Ten, kdo si vyfotí svoji fyzickou aktivitu zaznamenanou na drahých hodinkách Garmin (nebo například Apple apod.), automaticky získává „více bodů“, protože tyto hodinky se mohou pohybovat i okolo 20 000 Kč, což rozhodně není věc, kterou by si většina z nás kupovala každý den. A pokud tento článek čtou také nějací sportovci, budou možná souhlasit, protože sport už v této době často není o tom si zasportovat a cítit se spokojený z vykonaného pohybu, ale je důležité u toho dobře vypadat a mít hlavně ty nejlepší fotky. A čím lépe vypadáme, tím vyšší sociální status si můžeme vybudovat. Pošetilé? Hloupé? Možná… Ale bezesporu lidské. Pěkné hodinky toho pro vás prostě udělají podstatně více, než jen ukáží čas. Kdo by řekl, že je to tak jednoduché, že?

I ženy chtějí vypadat dobře

Nesmíme zapomínat také na ženy. I ženy nosí čím dál tím častěji drahé hodinky. U žen se ale s největší pravděpodobností nesetkáte s opravdu výraznými hodinkami. Spousta žen se drží „klasiky“, a proto vyhledávají drobné hodinky, které vhodně doplní jejich styl. Pánské ruce, a tím pádem i hodinky, jsou tak robustnějšího charakteru než dámské. V ženském kolektivu také není běžné předhánět se s nejnovějším, nejdražším nebo nejvýraznějším modelem. My se ale dnes bavíme o drahých hodinkách, takže nemůžeme opomenout, že dámské hodinky jsou velmi často osázené kamínky nebo krystaly. Ty ženy, které chtějí opravdu hodinky, které za to stojí, si je mohou nechat osázet i diamanty. Tam se ale už dostáváme do úplně jiné kategorie.  

Hodinky zkrátka vždy budou patřit do šperkovnice každé ženy i muže. V případě mužů se říká, že jsou dokonce jediným šperkem muže. Ať už s tím souhlasíte nebo ne, hezké hodinky budou dobře vypadat i na vašem zápěstí. A navíc vám ukáží čas.

K tomuto článku není otevřena diskuze