Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Medvědí česnek v kuchyni / foto: shutterstock

Co dělat proto, aby vám kuchyňské nože vydržely roky

Dlouho jste se rozmýšleli, zda se vyplatí investovat do kvalitních nožů místo toho, abyste si koupili jejich levnější variantu. Nakonec jste došli k poznání, že tady se opravdu šetřit nevyplatí a pořídili jste si nejlepší, na které jste narazili. Jenže jak se o ně starat, aby vám opravdu dlouho sloužily a nezklamaly vás? Čtěte dál!

Kvalitní nože jsou základem každé kuchyně

Bez nožů se v kuchyni neobejdete, využijete je jak na krájení, tak čištění potravin. Aby to vůbec bylo možné, musí se dobře držet v ruce, být ostré a správně tvrdé.

Pokud byste si místo těch kvalitních koupili nějaké levné nože, dost možná by se čepel prohýbala, nůž by nic nevydržel a rychle se ztupil. O tom, že by se na něm brzy mohla objevit rez ani nemluvíme. A kdo by něco takového používal na potraviny?

I nože potřebují správnou péči

Zatímco o svoje zdraví se všichni staráme (nebo se o to aspoň snažíme), u nožů si myslíme, že je stačí umýt, utřít, uložit do zásuvky a sem tam nabrousit. Opravdu to je dostatečná a správná péče?

Prvním krokem je správný výběr nože

K tomu, aby vám nože vydržely dlouhé roky, položíte základ už správným výběrem. Ten se odvíjí hlavně od toho, k čemu nůž plánujete používat, protože krájet maso nožem na pečivo rozhodně není to pravé. Mezi další důležité parametry pro výběr nože patří:

  • Materiál čepele, který má vliv na životnost, ostrost, váhu a odolnost vůči korozi nebo otupení. Nejlepší je nerezová ocel, kterou zvládnete nabrousit za pomoci ocílky nebo brousku na kuchyňské nože i doma.
  • Délka čepele, která se pohybuje většinou mezi 5–25 cm, podle využití nože. Tvar čepele
  • Délka a tvar ostří, které by mělo sahat od špičky až k záštitě.
  • Tvrdost čepele, která určuje kvalitu nože a měla by se pohybovat mezi 50 až 60 Rockwell.
  • Propojení čepele s rukojetí – Víte, že kovová část čepele by měla probíhat celou délkou rukojeti?
  • Hladká a ergonomická rukojeť s protiskluzovou úpravou a bez nerovností.
  • Hmotnost nože a jeho vyvážení. Váha čepele by měla být stejná jako váha rukojeti.

Jak nože mýt?

Nože po použití nenechávejte dlouho znečištěné, ideálně je umyjte hned, a to ručně pod tekoucí vodou. Použít můžete i jemný saponát a hadřík, který nůž nepoškrábe. Pak je otřete do sucha.

A co myčka, možná se teď ptáte. Myčka nožům nesvědčí, zkracuje jejich životnost. Kromě toho, že se při kontaktu s dalším nádobím může poškodit ostří, taky nožům nesvědčí čistící prostředky pro myčky nádobí.

Jak na skladování nožů?

Taky nože ukládáte do zásuvky spolu s ostatními příbory nebo je necháte jen tak ležet na kuchyňské lince? A víte, že to není zrovna nejlepší nápad? Každý nůž se totiž časem otupí a takhle to jen urychlíte. Jak tedy nože skladovat správně?

  • Nože bychom měli ukládat na bezpečné a dostupné místo.
  • Na kuchyňskou linku můžeme postavit blok nebo stojan na nože tak, aby byl neustále po ruce. Některé dokonce mívají otvor i na ocílku.
  • Nad pracovní plochu si můžete nainstalovat i magnetickou lištu, na kterou nože pověsíte a budete je mít pořád na očích.
  • Opravdu není jiné řešení, než je mít v zásuvce? Pak si pořiďte organizér na nože, díky kterému budou nože uloženy v oddělených přihrádkách. Na každé ostří si taky pořiďte ochranu, která ho ochrání před ztupením a poškrábáním.

Nože a prkénka

Životnost nožů ovlivňují i prkénka, na kterých potraviny krájíme. Že prkénko nepoužíváte vůbec? Velká chyba! Pořiďte si několik dřevěných nebo plastových prkének s nižší tvrdostí. Skleněným nebo keramickým se raději vyhněte, mohou otupit nůž a poškodit ostří.

Náš tip: Nejlepší je pořídit si hned několik prkének různých velikostí a barev. Velikost vybírejte podle toho, kolik surovin krájíte, barvou zase můžete odlišit typ suroviny, aby nedošlo ke křížové kontaminaci potravin.

Nezapomeňte nože taky brousit

I ten nejlepší nůž se časem otupí, takže mějte po ruce kuchyňský brousek nebo brusné kameny a nože pravidelně bruste tak, aby zůstaly pořád ostré a zároveň došlo k odstranění různých deformací nože. Pro běžné oživení ostří vám nesmí chybět ocílka.

Víte, že nože s vroubkovaným ostřím byste ale brousit neměli? Nechte si je nabrousit od profesionálů, kteří na to mají speciálně tvarovaný brusný nástroj.

Co dělat proto, aby vám kuchyňské nože vydržely roky

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!