Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stylový interiér / foto: Photographee.eu / Shutterstock.com

Interiéry 2022: Vážně o světových trendech

Každým rokem se trendy v interiérovém designu mění a často dost radikálně. V tomto článku se zaměříme na trendy, které se začaly objevovat v roce 2021 a které jsou v roce 2022 na vrcholu.

1. Více vintage než kdy jindy

Poslední dva roky přinesly posun ve vnímání prostředí kolem sebe. Díky tomu se mnohem více zabýváme životním prostředím. Novým trendem v interiérovém designu, který představuje dokonalé řešení návratu k přirozenosti a ke kořenům, je nákup vintage nábytku. Od látkových obkladů stěn z historických francouzských zámků, přes nádherně zpracované dlaždice z Maroka až po recyklované dřevěné obklady a podlahy z přepychových sídel, vše je povoleno.

2. Spousta přírodních materiálů

V roce 2022 se design zaměřuje na přírodní materiály, zejména v prostorách, jako jsou obývací pokoje a v nich nezbytný kus nábytku - sedací souprava. Trendy interiérového designu se mění od rychlé módy k dlouhé životnosti a nadčasovosti, přičemž neutrální barvy umocňují organický dojem. Jedním z nejčastěji používaných přírodních materiálů v designu je dřevo, ale v současnosti převládá trend jeho míchání s elegantním kamenem, jakým je třeba travertin. Výsledkem je skutečně uklidňující, přirozené prostředí, které je moderní a nadčasové.

3. Černé akcenty

Černé akcenty a kování jsou v roce 2022 velmi oblíbeným trendem domácí výzdoby, protože je to opravdu dobrý způsob, jak přidat hloubku velkým, minimalistickým prostorům. Černé akcenty nejlépe fungují proti světlým neutrálním barvám v hlavních prvcích místnosti, jako jsou stěny a nábytek. Černé lampy pomohou zvýraznit prostor a dodají místnosti zajímavou hloubku, zatímco například trojmístná pohovka ve světlém designu zajistí vzdušný a lehký nádech interiéru. Můžete dokonce přidat černé úchyty na stávající nábytek, jako je televizní skříňka, a dodat tak prostoru kontrast.

4. Přirozené osvětlení

Jednou z předpovědí pro budoucnost interiérového designu je, že trend multifunkčních obytných prostor bude nadále růst, a to i po roce 2022. Jde o trend, který vychází z pandemie a je výsledkem toho, že stále více z nás tráví čas doma. Chceme, aby nám naše obytné prostory poskytovaly výhled ven a poskytovaly dostatek světla. Moderní je nezakrývat okna žaluziemi nebo těžkými záclonami, ale naopak nechat proudit do vnitřního prostoru přirozené světlo.

5. Vše pro domácí pohodlí

A s pandemií souvisí i další trend. Nejen multifunkční prostory a potřeba přirozeného světla ovlivňuje současný design, ale také to, jak se doma cítíme. Proto jsou módní designy letošního roku podřízeny primárně pohodlí a tomu, abychom se doma opravdu "jako doma" i cítili. Důležité jsou doplňky, příjemné materiály a chytrá řešení, která vnesou přírodu do vašeho domova. Místo květin na parapetu můžete mít květinovou stěnu. Můžete si vytvořit i zelený paraván z popínavých rostlin. Velkou inspirací co do designového nábytku i doplňků je YourHomeStory. I v případě, že nejste přímo interiéroví designéři, zjistíte, že vytvořit módní a při tom útulný domov je vcelku jednoduché. 

Interiéry 2022: Vážně o světových trendech

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!