Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Terasová prkna / foto: shutterstock

Sezóna teras je tu

Jestli ještě nemáte terasu u svého domu, rychle to napravte. Jen si vybavte, že v posledních letech jsou parná léta neúnosná i v jinak chladnějších lokacích naší republiky.

Zkrátka pomalu se blížíme středomořskému klimatu. A tam mají terasy na každém rohu.

Jaká vybrat terasová prkna?

Terasová prkna jsou dlouhodobě vyhledávaným materiálem pro stavbu teras. Jaká ale zvolit? Jaké terasové dřevo zvolit? Můžete mít buď evropské, nebo exotické dřevo. Evropské je výhodnější, protože neplatíte dopravu, není u nás ani tak vzácné. Exotické ale zase vydrží déle. A favoritem je sibiřský modřín, který vyrůstá v drsném prostředí, takže dřevo je odolné. Ať už vyberte jakýkoli přírodní základ, musíte se o něj starat. Je dobré jej ještě před montáží natřít impregnací nebo terasovým olejem, ať prodloužíte životnost terasy. Jestli chcete zachovat přirozenou barvu dřeva, každý rok jej napusťte olejem. Jestli hledáte levnější variantu, i v tomto segmentu jako u dveří či podlah nalezneme imitace. WPC prkna jsou ze směsi pilin a recyklovaného plastu. Nemají třísky, jsou ekologické a nemusíte se o ně nijak extra starat.

Terasová prkna

Co vylepší terasu? Terasové distanční podložky

Dřevo je skvělé z mnoha důvodů. Vypadá krásně, voní, vnese vám domů kus přírody, v parných vedrech chození po něm nepálí jako po betonu. V zimě se zase nesmeknete, umožní to hrubá struktura. Protože jde ale o živý materiál, musíte o něj pečovat. Povrchové úpravy jsme si představili, myslete ale i vnitřní konstrukci. Ve spojích může dřevo vlhnout a následně hnít. Tomu však zabrání terasové distanční podložky, které zamezí tření dřeva se dřevem a vytvoří mezeru, skrz kterou může odtékat voda a dřevo rychleji uschne. Mnohem více vám poradí v Gardina.cz, kde mají velké zkušenosti s terasami, dodají materiál od zmíněných prken, přes distanční podložky až po terče na dlažbu, které srovnají terén.

K tomuto článku není otevřena diskuze