Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Holení podpaží / foto: shutterstock

Co se stane s pokožkou, pokud skoncujete s holením

Nebaví vás takřka každodenní holení? Přemýšleli jste o tom, co se stane, když se přestanete holit? Chcete podlehnout rebelii a užívat dny bez žiletek?

Pokud koketujete s myšlenkou, že byste vyzkoušeli, jaké to je bez holení, tak vám prozradíme, jaký vliv to bude mít na vaši pokožku.

Tmavší a silnější chlupy vs. skutečnost

První, co vás napadne je, že vaše chlupy budou tmavší, silnější a porostou rychleji. Mýtus, který má řada z nás vžitý v paměti. Skutečnost je však jiná. Holení či neholení nemá vliv na barvu, sílu ani rychlost růstu chlupů. Chloupky vypadají silnější, ale jen opticky. Je to dáno i tím, že žiletka vždy odřízla jejich přirozeně ztenčený konec. A bez holení právě působí silně a tlustě.

Žiletka opticky zužuje chlupy
Žiletka opticky zužuje chlupy – Zdroj: Shutterstock.com

Žádné pupínky a podrážděná pokožka

Pokud vás trápí po holení pupínky, zarůstající chloupky či podrážděná pokožka, tak se vám v tomto případě uleví. Když se nebudete holit, budete bez těchto symptomů. Dokud se nezačnete znovu holit, bude do té doby vaše pokožka odpočívat. A pokud se po čase vrátíte zase k holení, tak prevencí proti výše uvedeným problémům je vyhnout se zcela hladkému oholení.

Potřebná exfoliace

Při pravidelném holení se zbavujete nejen chloupků, ale i odumřelých buněk z povrchu vaší pokožky. V případě, že se přestanete holit, tak samozřejmě nebude docházet k potřebnému zbavení odumřelých buněk. Proto je vhodné minimálně jednou týdně použít tělový peeling, aby vaše pokožka byla stále hladká a mohla pojmout výživu a hydrataci v tělových olejích či krémech.

Tělový peeling odstraní odumřelé buňky
Tělový peeling odstraní odumřelé buňky – Zdroj: Shutterstock.com

Chloupky coby ukazatel volby krému

Pokud nepoužijete žiletku či holicí strojek, tvoří chlupy mezi pokožkou a tělovou péčí jistou bariéru. V takovém případě je lepší volit lehčí a snadno vstřebatelné tělové přípravky, jako jsou například krémová tělová mléka ve spreji či pěně.

Neoholené podpaží neznamená silnější pocení

Pokud si myslíte, že v případě neoholeného podpaží se budete více potit, není to pravda. Potní žlázy produkují pot bez ohledu na to, zda máte chloupky či nikoli. Když je dodržována pravidelná hygiena a používání vhodných produktů, tak se nemusíte zápachu obávat. Jestliže by vám aplikace do zarostlého podpaží nebyla zrovna příjemná, tak dejte přednost antiperspirantu ve spreji.

 

Zdroje:

https://www.elle.cz/krasa/pece-o-telo-plet/mene-pupinku-lepsi-termoregulace-duvod-prestat-se-holit

https://www.tetadrogerie.cz/clanky/krasa/telo/neholite-se-pres-zimu-tohle-se-stane-s-vasi-pokoz

Co se stane s pokožkou, pokud skoncujete s holením

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!