Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Birkinka / foto: Ranguin Remi / Shutterstock.com

Vyrobená za dva dny, cena 380 tisíc dolarů. Zajímavosti o Birkince, která dobyla svět

Není to tak dávno, co zemřela femme fatale a zároveň také módní ikona Jane Birkin. Britská herečka se však dostala do povědomí hlavně díky stvoření ikonické kabelky Birkin, která je zajímavá nejen příběhem jejího vzniku.

Kabelka, do které se vejde všechno

Birkinky, jak se kabelkám běžně říká, vznikly z obyčejné potřeby jedné ženy dostat všechny věci do jednoho módního doplňku. Dostatečně prostorná, ovšem elegantní a stylová. Právě s těmito požadavky se společnost Hermés pustila do výroby dnes ikonické společnice nejedné ženy.

Birkin kabelka
Birkin kabelka – Zdroj: Tony Neil Thompson / Shutterstock.com

Výroba trvá dva dny

Jedinečnost módního doplňku zůstává maximálně zachovávána, o čemž svědčí i fakt, že se dodnes vyrábí poctivě jedním jediným řemeslníkem, prodává za neuvěřitelné peníze a není ho na světě mnoho. Když se pozastavíme u samotné výroby, výroba jedné takové kabelky zabere zhruba 2 dny. Na Birkin kabelce pracuje pouze jeden jediný řemeslník, a to na jednom pracovišti. Aby však vůbec mohl něco takového dělat, musí projít „výcvikem”.

Birkin kabelky jsou dokonalou ruční prací a nesmí vybočovat ze stanovených standardů, jež nejsou umístěny zrovna nízko.

Cena: 380 tisíc dolarů

Dnes se tento módní doplněk považuje převážně za investici, i proto ostatně ceny Birkin kabelky startují na osmi tisících dolarech. Pokud se však podíváme zpátky do minulosti, zjistíme, že nejdražší byla prodána za neuvěřitelných 380 tisíc dolarů.

Tento model, který byl za zmiňovanou sumu vydražen, byl ozdoben nejen zlatem, ale také diamanty. V přepočtu se tak za jedinečný a velmi třpytivý model zaplatilo kolem devíti milionů korun.

Levnější model Birknin kabelky
Levnější model Birknin kabelky – Zdroj: Camera Rules / Shutterstock.com

Oblíbená u celebrit

Možná cena, možná zpracování, možná jiné faktory stály za tím, že Birkin kabelky nebyly vždy tak ikonické a už vůbec ne tak oblíbené. Jistý průlom přišel až v osmdesátých letech. Když si však získala řadu celebrit včetně Victorie Beckham, zájem i ze strany veřejnosti, nejen celebrit, markantně vzrostl.

 

Zdroj:

https://www.zeny.cz/krasa-a-moda/deset-zajimavosti-ktere-mozna-nevite-o-kabelkach-birkin-2377.html

Vyrobená za dva dny, cena 380 tisíc dolarů. Zajímavosti o Birkince, která dobyla svět

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!