Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Video: Takhle CIA mučí vodou

Organizace Amnesty International se rozhodla poukázat na prakticky používané bezpečnostní agenturou CIA.

Natočila proto klip znázorňující jednu z těch nejhorších – mučení vodou.

Tvrdý výslech
To, co zpočátku vypadá jako reklama na nějakou minerálku, se brzy proměňuje ve zpomalené drama, na kterém trpí muž připomínající Araba, jemuž je do úst a následně do celé tváře lit proud vody.

Strašlivá mučící technika spočívá v tom, že je vyslýchaný připoután na desku tak, aby měl hlavu v nižší poloze než nohy. Následně je mu přes hlavu přetažen igelit a na něj lijí „vyšetřovatelé“ vodu. Ve vězni to vyvolá jeden z nejnepříjemnější pocitů připomínající tonutí.

Technika je oficiálně nazvaná waterboarding a nenechte se mýlit, nepoužívala se někdy ve vzdálené minulosti ani ve státech řízených pochybnými režimy. Jde o vcelku běžný vyšetřovací postup, který dosud používají Američané. Ti se k několika případům využití tohoto způsobu mučení v posledních letech dokonce přiznávají. Chladnou hantýrkou CIA jde jen o zesílený způsob výslechu.

Bush mučení podporuje
Amnesty International na tyto v Americe stále legální praktiky upozorňuje již dlouhou dobu. Nyní apeluje na všechny Američany i lidi po celém světě, aby na prezidenta vytvořili tlak.

Právě americký prezident George Bush je totiž důvodem, proč tyto kruté výslechy stále přetrvávají. Loni Sněmovna reprezentantů po dlouhých dohadech konečně odhlasovala zákaz této a dalších podobných praktik. Když se ale zákon dostal ke schválení k Bushovi, ten ho vetoval a de facto tak tyto způsoby legitimizoval prezidentskou autoritou.

Mučení se do repertoáru CIA a dalších tajných služeb ve velké míře navrátilo po 11. září 2001, kdy teroristé podnikli drtivý útok na USA. Následkem bylo omezení svobod všech občanů, ale i drsné praktiky výslechů, kterými Američané chtějí zabránit dalším teroristickým útokům.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 217