Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Coco Chanel / foto: SeaRain / Shutterstock.com

Coco Chanel: Žena, která změnila svět, byť na sklonku života byla bohatá a osamělá

Vyrůstala opuštěná, zemřela osamocená. Přesto se stala ženou, kterou zná celý svět. Její trpká cesta na výsluní i do lepší společnosti vedla přes muže. Jaká byla Coco Chanel?

Když se vysloví jméno Coco Chanel, tak se někomu vybaví legendární parfém, kosmetická značka či naopak oblečení, doplňky apod. Společným jmenovatelem je samotná zakladatelka.

Značku Chanel zná celý svět
Značku Chanel zná celý svět – Zdroj: Creative Lab / Shutterstock.com

Gabrielle Bonheur Chanel

Tak zní celé její jméno, přestože svět ji zná jako Coco Chanel. Na svět přišla 19. srpna 1883 ve francouzském městě Saumur coby nemanželské dítě. O rok později se však její rodiče vzali. Byla ve znamení Lva a celý svůj život sbírala vše s motivem tohoto krále zvířat. Když bylo Coco 12 let, zemřela jí matka. Ocitla se tak se svými 4 sourozenci v sirotčinci, kam je poslal jejich otec. Se sestrou Julií se později přesunuly do klášterní školy a občas jezdila k tetě do Varennes-sur-Allier, kde se pod jejím vedením učila plést a šít. Zde získala pověst obdivuhodné švadleny.

Cesta k prvnímu úspěchu

Ve svých 20 letech otevřela vlastní obchod a zároveň si po večerech přivydělávala zpěvem v nočním klubu, kde se těšila mužské přízni. Ve svém repertoáru měla píseň s názvem „Ko Ko Ri Ko“, podle které získala přezdívku Coco, pod kterou ji zná celý svět. Zlom v jejím životě nastal v lázeňském městě Vichy, kde chtěla ohromit pány svým zpěvem. Seznámila se zde se synem z průmyslové rodiny a chovatelem koní Étiennem Balsanem. Záhy se z nich stali milenci. Díky tomu se naučila dobře jezdit na koni a občas zavítala do Paříže, kde jí její milý zařídil byt a Coco zde začala podnikat jako modistka.

Stylová kabelka Chanel
Stylová kabelka Chanel – Zdroj: andersphoto / Shutterstock.com

Coco a její osudoví muži

Její přítel Étienne Balsan byl pro ni inspirací v módě. Coco začala nosit kousky z jeho šatníku. Kromě její osudové lásky Arthura Capela byl její výčet milenců poměrně obsáhlý. Bouřlivý vztah prožila s ruským hudebním skladatelem Igorem Stravinským, 5 let byl jejím přítelem Hugh Grosvenor, který byl blízkým přítelem Winstona Churchilla. Lásku hledala neustále, ale nikdy se necítila spokojená. Na úkor toho se proslavila některými svými výroky, jako například tím, že většina žen vybírá noční košili s větším rozmyslem než svého muže.

Nikdy nenašla domov a skončila závislá na morfinu

Navzdory mnoha milostným románkům byla bezdětná a nikdy se nevdala. Přestože byla slavná, úspěšná a žila si v luxusu, tak na sklonku svého života se rozhádala s příbuznými, uzavřela se do sebe a byla závislá na morfinu, který brala jako lék na spaní. Zemřela osamocena ve svých 88 letech.

 

Zdroj:

https://www.denik.cz/pro-zeny/coco-chanel-vyroci-2021010.html

https://forbes.cz/navzdory-konvencim-i-osudu-coco-chanel-nabidla-svobodu-vsem-zenam/

 

Coco Chanel: Žena, která změnila svět, byť na sklonku života byla bohatá a osamělá

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!