Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ložnice podle feng shui / foto: shutterstock

Dům podle zásad feng shui: Zapomeňte na vrzající dveře a špinavé zrcadlo

Feng shui je starobylé umění, které se zabývá harmonizací energie v prostředí a dá se aplikovat na různé oblasti života, jako je zdraví, kariéra, láska nebo bohatství. Které zásady feng shui můžou zlepšit kvalitu bydlení?

Feng shui v domě se řídí podle tzv. bagua mapy, která rozděluje prostor na osm směrů a devátý střed. Každý směr odpovídá určitému životnímu aspektu a má svou barvu, element a symbol. Bagua mapu můžete použít na celý dům nebo na jednotlivé místnosti. Cílem je dosáhnout rovnováhy mezi pěti elementy (dřevo, oheň, země, kov a voda) a zajistit volný tok energie chi.

Energie Chi
Energie Chi – Zdroj: Shutterstock.com

Vstup do domu vypovídá o vaší kariéře

Váš vstup do domu by měl být přívětivý a světlý. Zde se nachází tzv. kariérní oblast, která údajně ovlivňuje váš profesní úspěch. Zvolte proto vhodnou barvu dveří, například černou, modrou nebo bílou. Vstupní dveře by rozhodně neměly vrzat nebo mít uvolněnou kliku. Na dveře se doporučuje umístit zvon nebo podkovu a cedulku s vaším jménem. U vstupu se také vyhněte zbytečným překážkám, jako jsou rostliny, lavičky nebo koše. Také zrcadlo by nemělo být přímo proti dveřím.

Obývací pokoj je centrem rodiny

Obývací pokoj je centrem domu a místem pro relaxaci a společenské aktivity. Zde se dle feng shui nachází tzv. rodinná oblast, která přímo ovlivňuje vaše vztahy s příbuznými a přáteli. Zvolte zde proto teplé barvy, jako jsou žlutá, oranžová nebo červená. Pohodlný gauč a křesla umístěte tak, aby byly viditelné z dveří a nabádaly k posazení. Odkládací stolek by měl být vždy čistý a uklizený. Můžete na něj umístit květinu s kulatými listy. V místnosti zajistěte dostatek světla a vzduchu. Přidejte rostliny, fotografie rodiny nebo symboly prosperity.

Pokoj podle Feng shui
Pokoj podle Feng shui – Zdroj: Shutterstock.com

Jídelna je propojená s vaší hojností

Jídelna je místem pro stravování a sdílení jídla s vaší rodinou a hosty. Zde se nachází tzv. oblast bohatství , která ovlivňuje váš finanční stav a hojnost. Zvolte proto bohaté barvy, jako jsou fialová, zelená nebo zlatá. Vhodný je kulatý nebo oválný stůl s dostatkem židlí. Také je velmi důležité mít dobré osvětlení nad stolem. Na stůl přidejte květiny, ovoce nebo symboly bohatství. U jídla byste měli mít krytá záda, takže je dobré sedět zády ke zdi.

Ložnice je oblastí lásky

Ložnice je místem pro odpočinek a intimní vztahy, a proto se zde pochopitelně nachází tzv. oblast lásky, která ovlivňuje váš partnerský život a harmonii. Zvolte zde ideálně nějaké romantické motivy a barvy, jako jsou růžová, červená nebo bílá. Postel umístěte tak, aby byla viditelná ze dveří, ale ne přímo proti nim. Zajistěte symetrii a rovnováhu mezi oběma stranami postele tak, aby byly obě strany vzhledově vyrovnané. Přidejte polštáře, deky nebo symboly lásky.

Ložnice podle Feng shui
Ložnice podle Feng shui – Zdroj: Shutterstock.com

Koupelna jako centrum zdraví

Koupelna je místem pro hygienu a očistu. Zde se nachází tzv. oblast zdraví, která má vliv vaši fyzickou a psychickou kondici. V koupelně se doporučuje zvolit neutrální barvy, jako je bílá, šedá nebo béžová. Udržujte koupelnu čistou a suchou a také zavírejte víko záchodu. Do koupelny přidejte i nějaké dekorace, jako jsou rostliny, svíčky nebo symboly zdraví.

Dům by měl být čistý a bez hromadění zbytečností

Váš dům byste podle feng shui měli také celkově udržovat čistý a uklizený. Vyvarujte se proto hromadění všech nepotřebných věcí, které brání průchodu energie a vytvářejí stagnaci. Pro dobré proudění energie nezapomínejte pravidelně větrat, umývat okna, čistit dveře a zrcadla.

 

Zdroj:

https://www.tcm-fengshui.cz/vstup-podle-feng-shui

https://www.bydleme.cz/jak-vypada-jidelna-v-souladu-s-feng-shui/

https://www.jitona.cz/cz/blog-milujeme-nabytek/inspirace/feng-shui-aneb-premente-obyvaci-pokoj-v-oazu-odpocinku/

 

Dům podle zásad feng shui: Zapomeňte na vrzající dveře a špinavé zrcadlo

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!