Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Rádce: Jak na čištění šperků a hodinek? / foto: https://www.beny.cz/

Jak udržovat své cennosti v dokonalém stavu? Seznamte se s tipy na čištění šperků i hodinek

Naučte se, jak pečovat o své cennosti a uchovat jejich krásu a hodnotu na dlouhá léta. Přinášíme praktické tipy a rady na čištění šperků i hodinek.

Každodenní nošení šperků a hodinek s sebou přináší jejich přirozené opotřebení i zašpinění. Prach, pot i vodní kámen zanechávají na površích cenností nečistoty, proto je nutné o ně pravidelně pečovat. Čištění šperků a hodinek navíc není jen záležitostí udržení hezkého vzhledu, ale především prodloužení jejich životnosti a zachování hodnoty. Ať jde o cenný prsten po babičce, nebo luxusní model hodinek, v tomto článku se dozvíte, jak své oblíbené módní doplňky udržovat stále jako nové.

Rádce: Jak na čištění šperků a hodinek?

Pravidelnost je základ

Čištění cenností byste měli provádět pravidelně a s použitím správných prostředků. Měkký hadřík, jemný čistící prostředek, kartáček s měkkými štětinkami a vatové tyčinky budou v boji proti nečistotám a usazeninám vašimi spojenci.

Různé materiály šperků, různá péče

Na menší, běžné nečistoty usazené na špercích obvykle dobře zafunguje mýdlová voda, měkký kartáček či hadřík. Zatímco zlaté šperky většinou stačí jemně vyčistit a vyleštit, stříbro může vyžadovat speciální péči k odstranění oxidace. V takovém případě se osvědčily lešticí roztoky a jemné kartáčky určené právě na drahé kovy. Leštění provádějte jemnými krouživými pohyby. Nakonec opláchněte a osušte dosucha.

TIP: Na zašlejší stříbrné šperky můžete vyzkoušet osvědčenou kombinaci alobalu a jedlé sody. Nekovovou misku vyložte alobalem a následně napusťte horkou vodou. Přisypte polévkovou lžíci jedlé sody a vložte cennosti ze stříbra. Zhruba 2-3 minuty nechte působit, šperky párkrát obraťte. Nakonec je vyjměte, opláchněte studenou vodou a nechte oschnout.

Vyvarujte se drhnutí nástroji s hrubým a tvrdým povrchem, který by mohl šperky poškrábat. Při výběru čisticího přípravku věnujte pozornost jeho složení a ujistěte se, že je vhodný pro materiál vašich šperků. Vyhněte se agresivním chemikáliím, které by mohly kovy i do nich vsazené drahé kameny poškodit.

Práci s čištěním šperků vám může také usnadnit ultrazvuková čistička. Stačí prstýnky, přívěsky, náramky a jakékoli další cennosti vložit do určené nádoby naplněné vodou a přístroj už se o dokonalé vyčištění postará za vás. Ultrazvukové vlny dokážou odstranit i opravdu velmi odolné nečistoty, včetně mastnoty. Jejich výhodou také je, že se dostanou i do nejmenších záhybů. Investice v řádu několik stovek korun se vám tak může opravdu vyplatit.

Čištění hodinek: Co zvládnete doma a s čím raději za profesionály

Čištění samotného ciferníku a mechanismu hodinek byste měli nechat na profesionálovi. Většina kvalitních a osvědčených hodinářství, mezi němž patří například i Beny.cz, čištění hodinek nabízí. Vy si tak budete jistí, že v rukou odborníků nedojde k jejich poškození a navíc mohou provést i kontrolu stavu kamínků či zapínání.

Rádce: Jak na čištění šperků a hodinek?


Čištění pásků hodinek naopak zvládnete sami – údržba se liší v závislosti na materiálu. Kožené pásky vyžadují pravidelnou aplikaci impregnace/kondicionéru na kůži, aby zůstaly měkké a pružné. Zatímco kovové pásky můžete opatrně vyčistit měkkým kartáčkem a jemným čisticím prostředkem. Silikonové a gumové pásky obvykle snadno zbavíte usazenin a špíny pomocí mýdlové vody. Jakýkoliv pásek ale po čištění důkladně osušte, abyste předešli nevzhledným vodním skvrnám a v případě kožených pásků vyblednutí a popraskání.

Zhruba jednou za 2 roky zaneste hodinky na kontrolu a servis. Hodinář ověří chod a v případě potřeby vymění nefunkční součástky.

Investicí do pravidelné péče prodloužíte životnost svých oblíbených doplňků a uchováte jejich krásu. Nezapomeňte také na jejich ochranu například při sportovních aktivitách či práci, při které se mohou zašpinit – v takovém případě je ideální šperky a hodinky raději odložit, abyste zabránili jejich poškození.

K tomuto článku není otevřena diskuze