Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Afričané / foto: shutterstock

Nejbizarnější estetické rituály světa – disky v ústech, žirafí krky i bolestivé tetování ve tváři

Každá kultura má své vlastní tradice a rituály. Nad některými z nich ale našinci zůstane rozum stát. Často totiž hazardují s lidským zdravím i životem.

Dřevěné disky v ústech

Etiopský kmen Surmů poznáte na první pohled – jejich ženy si totiž do úst pod spodní ret vkládají dřevěné kotouče, které postupně zvětšují. Čím větší destička, tím je žena žádanější, velikost je totiž úměrná velikostí jejího věna. A to i přesto, že některé z nich kvůli velkým destičkám přišly o všechny spodní zuby. Muži si zase „zdobí“ tělo dekorativními jizvami. Počet jizev na pravé ruce znázorňuje počet zabitých nepřátel, na levé počet manželek.

Mosazné kroužky na krku

Ženám kmene Padaung žijícím na hranicích Barmy a Thajska se někdy přezdívá žirafí ženy. Je to kvůli jejich dlouhým krkům, které obtáčí mosazné kroužky. První kroužek dívky dostávají už v pěti letech, každý následující rok se jeden či dva přidá. V dospělosti mohou kruhy vážit až několik kilogramů.

Žirafí žena
Žirafí žena – Zdroj: Shutterstock.com

Disky v nosních chrupavkách

Kmen Apatani žije v severní Indii a čítá několik desítek lidí. Rituál, kterým prochází ženy, paradoxně není zkrášlovací, ale má je zošklivit. Ženy kmene Apatani jsou totiž prý nejkrásnější široko daleko, a tak byly často unášeny muži ze sousedních kmenů. Proto jim v době první menstruace potetovali obličej černými čarami a do nosní chrupavky vložili z obou stran černé disky. Čím hezčí dívka, tím větší byly. Tento rituál už se dnes neprovádí, stále ale můžeme narazit na starší dámy, které tímto zohavením prošly.

Maorské tetování

Tetování je i v našich končinách považované za estetický prvek. To tradiční maorské se ale neprovádí jehlou, nýbrž kostěným nožem či sekáčkem, kterým se kůže nařízla a vpravilo se do ní barvivo. Tetování se nazývá moko, a jelikož se provádí výhradně na obličeji, jde o velmi bolestivou proceduru. Jeho účelem je vzbudit strach u nepřátel, používá se ale i jako důkaz odvahy a dospělosti.

Maorské tetování
Maorské tetování – Zdroj: NikonLamp / Shutterstock.com

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/cestovani-exotika-a-amerika-nejsilenejsi-zkraslovaci-ritualy-planety-poznejte-zirafi-zeny-i-lamani-nohou-v-cine-173348

https://www.poznatsvet.cz/clanek/kmen-apatani-znetvoreni-zen-30000807.html

Nejbizarnější estetické rituály světa. Osvojíte si některý z nich?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!