Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Péče o pleť / foto: Shutterstock

Péče o pokožku v zimě – změna krému, méně horké vody a nezbytná ochrana proti slunci

Zimní období je dobou, kdy je třeba se starat o svou pleť více než kdy jindy. Přinášíme tipy, jak si udržet přes zimu zdravou a krásnou pleť.

Výkyvy teplot, kdy je pleť vystavena přechodu z vytopené místnosti do venkovní chladného počasí, se výrazně podepisují na stavu naší pokožky. Pokožka žen má v chladnějších dnech až o 3 stupně nižší teplotu, než je tomu u mužů. Krevní oběh se zpomaluje, buňky trpí při nedostatku kyslíku a kůže ztrácí svou pružnost. A tak můžete záhy sledovat změny v podobě našedlého tónu pleti, kožních problémů, červenání, praskání drobných žilek či nepříjemného pnutí. Správnou péčí lze tomu předejít a udržet svou pleť zdravou a svěží.

Kvalitní krém je základem péče o pleť
Kvalitní krém je základem péče o pleť – Zdroj: Shutterstock.com

Základem je kvalitní krém

Na zimu je třeba vyměnit krém. Lehké krémy si nechte zase až na jaro a léto. Nyní je vhodný hutnější, výživnější krém s vysokým podílem hydratační složky. Kvalitní hydratační krém v zimě je nezbytností. Především v případě citlivé pokožky je volba vhodného krému zásadní. Podstatné je, aby zvolený přípravek byl trochu mastnější, díky čemuž na pleti vytvoří příjemný ochranný film. Pro suchou pleť je ideální hutnější krém. Pokud máte mastnou pleť, tak postačí lehčí ochrana. Zásadou je nechat pokožku dýchat.

Pozor na lákající koupel v horké vodě

Po příchodu domů, kdy je člověk promrzlý, není nic lákavějšího než horká koupel. Naložit se do vany a zahřát se. Jenže teplá voda kůži vysušuje, smývá z ní její ochranný film a současně otevírá póry. Pokožka je pak citlivější na chladné počasí. Pakliže se nechcete vzdát užívání si horké sprchy či koupele, učiňte tak večer, kdy už neplánujete jít ven. V případě vychutnání si teplé koupele je dobré do ní přidat voňavý a zároveň pečující olej. Pokud máte suchou pokožku, tak přes zimu používejte sprchové oleje místo gelů a klasického tuhého mýdla. Po koupeli či sprše nezapomeňte na regenerační či vyživující tělové mléko.

Příjemná koupel v zimě je balzámem pro tělo i duši
Příjemná koupel v zimě je balzámem pro tělo i duši – Zdroj: Shutterstock.com

Nezbytná UV ochrana v zimním období

V zimě často chybujeme tím, že podceňujeme UV ochranu. I když během podzimu a zimy si užíváme méně viditelných slunečních paprsků, tak by naše denní péče měla obsahovat přípravky s UV ochranou. Mějte na paměti, že sluníčko může pokožku ovlivňovat i v zimě, neboť až 80 % UVA a UVB záření pronikne skrze mraky v chladných šedých dnech, kdy si myslíme, že slunce neexistuje. U přípravků pro noční péči není samozřejmě už potřeba UV ochrany. Jedná se jen o ochranu pleti přes den.

 

Zdroje:

https://www.marianne.cz/archiv/pece-o-plet-v-zime-mame-par-tipu

https://www.idnes.cz/onadnes/moda/pece-o-plet-v-zime-rty-pokozka-mraz-chlad-zima-kuze-krem-olej-hydratace.A211201_211514_jpz-krasa-moda_skld

 

Péče o pokožku v zimě – změna krému, méně horké vody a nezbytná ochrana proti slunci

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!