Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pokojové rostliny / foto: shutterstock

Antistresové pokojové rostliny vám doma mohou zlepšit náladu i spánek

Víte, že vaše pokojové rostliny mohou mít nejen funkci estetickou, ale také antistresovou? Pokud hledáte způsob, jak si zlepšit náladu, můžete do svého interiéru zkusit přidat některé antistresové pokojové rostliny.

Levandule

Levandule je jednou z nejoblíbenějších bylinek pro uklidnění mysli a těla. Její vůně má relaxační a protidepresivní účinky, které pomáhají snižovat stres, úzkost a nespavost. Levandule je velice krásná rostlina, která dodává barvu a vůni do vašeho domova. Můžete si ji pěstovat v květináči na slunném okně nebo ji sušit a používat jako dekoraci nebo aromaterapii.

Levandule příjemně provoní celý dům
Levandule příjemně provoní celý dům – Zdroj: Shutterstock.com

Sanseveria – Tchýnin jazyk

Sansevieria je také rostlina, která má mnoho přínosů pro naše zdraví a pohodu. Je schopna růst i v málo osvětlených prostorách a efektivně odstraňuje škodlivé látky z ovzduší. Podle výzkumu Harvardské univerzity je Sansevieria jednou z nejlepších pokojových rostlin pro zvyšování hladiny kyslíku v místnosti. Tím, že zlepšuje kvalitu vzduchu, nám pomáhá lépe spát, cítit se klidnější a méně stresovaní.

Aloe vera

Aloe vera je známá pro své léčivé a hydratační vlastnosti, které jsou užitečné pro péči o pleť a vlasy. Ale víte, že je také skvělou antistresovou pokojovou rostlinou? Aloe vera totiž čistí vzduch od škodlivých látek, jako je formaldehyd a benzen, které se mohou hromadit v uzavřených prostorách. Tím pomáhá zlepšovat kvalitu vzduchu a snižovat alergie a podráždění. Je to také snadno ošetřovatelná rostlina, která vyžaduje jen málo zalévání a dostatek slunečního světla.

Aloe vera je známá léčivka
Aloe vera je známá léčivka – Zdroj: Shutterstock.com

Chryzantéma

Podle studie z Nagasaki University z roku 2019 mají květy chryzantém pozitivní vliv na náladu lidí. Výzkumníci zjistili, že jejich vůně obsahuje speciální aromatické sloučeniny, které se nacházejí také v listech eukalyptu. Tyto sloučeniny působí uklidňujícím a povzbuzujícím účinkem na mozek. Chryzantéma také zvyšuje krátkodobou paměť, což pomáhá snižovat stres.

Fíkus

Fíkus je další rostlina, která má schopnost čistit vzduch od toxických látek. Také produkuje kyslík, který podporuje dýchání a zvyšuje hladinu energie. Fíkus je navíc velmi esteticky přitažlivý díky jeho lesklým listům a elegantním růstem. Hodí se do každého stylu dekorace, od moderního po rustikální. Je navíc poměrně nenáročný na péči, stačí ho pravidelně zalévat a umístit ho na místo s jasným nepřímým světlem.

Fíkus oživí každý interiér
Fíkus oživí každý interiér – Zdroj: Shutterstock.com

Jasmín

Jasmín je nejen krásná rostlina, ale také mocný lék na duši. Podle Solara Mental Health má jasmínová vůně schopnost uklidnit, povznést a zlepšit náladu. Jasmín také pomáhá snižovat krevní tlak a bojovat proti únavě. Pokud máte problémy se spánkem, úzkostí nebo depresí, zkuste si pořídit jasmín do bytu. Jeho aroma vám pomůže relaxovat a zklidnit se.

 

Zdroje:

https://svetkreativity.cz/pokojove-rostliny-ktere-pusobi-antistresove-a-zaroven-jsou-dokonalymi-cistickami-vzduchu/

https://www.fajntip.cz/clanky/stres-rostliny-20220202-3686.html

https://be.green/cs/blog/vytvorte-temito-rostlinami-relaxacni-prostredi-ktere-zprijemni-vas-odpocinek

 

Antistresové pokojové rostliny vám doma mohou zlepšit náladu i spánek

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!