Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Modní oblečení / foto: shutterstock

Jak si ovlivnit náladu výběrem barvy oblečení

Barva oblečení může mít vliv na to, jak se cítíte. Některé barvy nás dokážou povzbudit, jiné zklidnit nebo zvýšit naši sebedůvěru. Jak si vybrat barvu oblečení podle toho, jak se chceme cítit a jak chceme působit?

Barvy mají svůj význam

Každá barva má svůj význam a symboliku, která je ovlivněna kulturním, historickým a osobním kontextem. Obecně se ale dají rozdělit barvy na teplé a studené. Teplé barvy obsahují červenou, oranžovou nebo žlutou. Tyto barvy vyvolávají pocit energie, radosti, optimismu a vzrušení. Studené barvy jsou ty, které obsahují modrou, zelenou nebo fialovou. Dokážou vyvolat pocit harmonie, důvěry a inteligence.

Podle psychologie barev se dají přiřadit k jednotlivým barvám i další vlastnosti a asociace. Například, že červená je barva vášně a zelená barva zase harmonizuje. Oblečení je proto jedním z faktorů, který může ovlivnit naši každodenní náladu.

Barevné oblečení
Barevné oblečení – Zdroj: Shutterstock.com

Únava a stres

Pro ovlivnění své nálady pomocí barvy oblečení se můžete zkusit řídit následujícími tipy:

Pokud se cítíte unavení, apatičtí nebo depresivní, zvolte teplé barvy, které vás povzbudí a dodají vám energii. Například je vhodná červená, oranžová nebo žlutá. Jestliže se cítíte nervózní, stresovaní nebo pod tlakem, zvolte modrou, zelenou nebo fialovou. Tyto barvy vás uklidní a zharmonizují.

Zranitelnost a nesmělost

Cítíte se smutní, osamělí nebo zranitelní? Vsaďte ve svém šatníku na růžovou nebo bílou barvu, která vás potěší a dodá vám pocit lásky a míru. Při nesmělosti a nejistotě vám prokáže skvělou službu červená nebo také černá barva. Tyto barvy vás psychicky posílí a dodají vám ztracený pocit sebevědomí.

Červená barva dodá sebevědomí
Červená barva dodá sebevědomí – Zdroj: Shutterstock.com

Nuda a stereotyp

Máte v životě pocit nudy a stereotypu, nebo si říkáte, že tak určitě působíte na ostatní? V tom případě zvolte oranžovou nebo fialovou barvu, která vás povzbudí k větší tvořivosti a fantazii. Na druhé navíc budete působit jako velmi originální a kreativní lidé.

 

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/zena-styl-jak-dokaze-obleceni-zmenit-nasi-naladu-40348768

 

 

Jak si ovlivnit náladu výběrem barvy oblečení

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!