Výzkumníci z University of East Anglia potřebují 150 dobrovolnic na otestování hypotézy, že čokoláda může u žen po menopauze, které trpí cukrovkou typu B, pomoci předcházet srdečnímu onemocnění.
Lékaři se domnívají, že flavonoidy, což jsou rostlinné sloučeniny vyskytující se v kakau a sóje, mohou snížit riziko srdečních onemocnění. Dietologové se proto rozhodli přizvat ke spolupráci experta, chocolatiera z Belgie, a požádat ho, aby vytvořil čokoládovou tyčinku zvlášť bohatou na flavonoidy.
Jak uvádí list The Times, dobrovolnice musejí být ženy po menopauze, mít diabetes typu B a musejí být již zvyklé kontrolovat si hladinu cukru v krvi. Zapotřebí je i souhlas jejich ošetřujícího lékaře.
Dobrota, kterou se budou krmit, obsahuje třikrát víc flavonoidů než běžné čokolády s vysokým podílem kakaa. Chutná prý docela dobře a má karamelovou příchuť. Do tyčinky byla kvůli zvýšení obsahu flavonoidů přidána i sója.
Diskuze k článku:
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
Počet příspěvků v diskusi: 155