Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Venkovní dlažba / foto: shutterstock

Jakou dlažbu vybrat na zahradu u rodinného domu

V prostředí zahrady se většinou střídá travní plocha s dlážděnou. Dlažba může být například pod pergolou nebo na terase, na chodníku i příjezdové cestě.

Vybrat tu nejlepší dlažbu bývá zapeklitým oříškem i proto, že nabídka tohoto sortimentu je na trhu opravdu bohatá. Člověk pak přemýšlí, který design bude ideální. Podle čeho by se měl řídit?

Betonová dlažba a její všestrannost

Jako první byste si měli ujasnit, k čemu bude dlažba sloužit. Například na terasu je ideální dlažba s povrchem, který se v létě nepřehřívá, aby se vám po ní dobře chodilo. Zde se nabízí betonová dlažba. Tu lze použít i pro chodníky, na vydláždění okolí venkovních bazénů. Její velkou výhodou je cenová dostupnost, odolnost vůči nepříznivým povětrnostním vlivům, otěru nebo chemikáliím a všestrannost. Ta spočívá především v tom, že betonová dlažba nabízí celou řadu barev, vzorů a textur, které je možné přizpůsobit stylu vašeho bydlení. Určitě oceníte i to, že se velmi dobře udržuje v čistém stavu.

Betonová dlažba

Zámková dlažba a její snadná instalace

Oblíbenou je v současné době zejména zámková dlažba. A to z jednoho prostého důvodu. Velice dobře a rychle se totiž pokládá, tudíž šikovný kutil si ji instaluje i svépomocí. Mezi výhody zámkové dlažby patří její propustnost vody do půdy, čímž se snižuje vliv eroze. Když se některá dlaždice poškodí, není problém ji vyměnit za jinou, aniž byste museli provést přestavbu celé plochy.

Také tato dlažba nabízí širokou škálu dezénů, tvarů a vzorů. Jejich výběr si přizpůsobíte stylu bydlení. Oblíbená je klasická šedá dlažba H-PROFIL, u níž jednotlivé díly do sebe perfektně zapadají. Hodí se pro chodníky, pěší zóny, pro zahrady i parkové úpravy. Určitě ji využijete i pro příjezdovou cestu ke garáži, protože snese hodně velké zatížení.

Naproti tomu rumplovaná zámková dlažba HISTORIC má záměrně otlučený vzhled, poškrábaný povrch s patinou, čímž budí dojem starých dlažebních kamenů. U moderních domů vytváří zajímavý efekt. Hodí se samozřejmě i k dláždění prostranství u historických staveb. Tryskanou povrchovou úpravu nabízí zámková dlažba KASTELA, jež je ideální pro pochozí plochu u rodinných domů – například na terasy, chodníky.

Jakou dlažbou vyplnit prostor u venkovních bazénů

Běžnou součástí moderních rodinných domů je venkovní bazén. Jeho okolí bývá zpravidla vydlážděné. Zde je třeba vybírat dlažbu s neklouzavým povrchem, aby byla chůze okolo bazénu bezpečná. Příkladem je reliéfní dlažba VERTO věrně imitující povrch přírodního travertinu. Jedná se o čistě pochozí betonovou dlažbu, která je opatřena impregnací proti znečištění a pronikání vody. Do prostředí u bazénu se proto ideálně hodí. Nebo můžete vybírat některou z velkoformátových dlažeb, jež nabízejí originální vzhled.

Dlažba u bazénu

Zatravňovací dlažba a její použití

Co si představit pod pojmem zatravňovací dlažba? Je to systém většinou betonových dílů s otvorem, jež vytvářejí nenásilný přechod dlážděných ploch v zatravněné zelené plochy. Nabízejí vysokou propustnost, mrazuvzdornost i ochranu proti znečištění. Poměrně snadno se instalují. Do otvorů je možné nasypat kamenivo nebo hlínu, která se osadí trávou. Často se s tímto typem dlažby setkáváme u příjezdových cest ke garáži, u stání auta pod zahradním přístřeškem.

Kromě zatravňovacích dlažeb existují i drenážní a vsakovací dlažby. Vodopropustné dlažební prvky dokážou propouštět srážkovou vodu do podkladních vrstev v celé své ploše. Tím přispívají k přirozenému koloběhu vody v přírodě, k omezení lokálních záplav i ke zlepšení klimatických podmínek v místech, kde jsou instalovány. Tyto dlážděné plochy mají minimum spár, čímž lze docílit bezbariérové prostředí pro vozíčkáře.

K tomuto článku není otevřena diskuze