Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Kubánci si poprvé mohou koupit PC

Komunistická vláda konečně povolila prodej běžných počítačů.

Zní to neuvěřitelně, ale většina lidí na Kubě dosud nevěděla, co je to počítač. Nebo aspoň ne tak, jak si to představujeme my. Možná že se v rámci nějakého exilového samizdatu ti šťastnější dozvěděli, co zkratka PC vlastně znamená, ale opravdu jasno v celé věci mít nemohli. Na Kubě se totiž až do pátku minulého týdne počítač nedal legálně koupit.

Po mobilech počítače
S odchodem dlouholetého diktátora Fidela Castra se tento ostrov, jenž leží nedaleko americké Floridy, probouzí do aspoň trochu svobodnějších zítřků. Režim Raúla Castra se zdá totiž být benevolentnějším, ačkoliv se rozhodně nedá mluvit o pádu komunismu.

Ovšem svým občanům aspoň připouští výdobytky moderní technologie, jež jim dlouho zůstávaly znepřístupněny. Teprve nedávno došlo ke spuštění oficiálního trhu s mobilními telefony, nyní přišly na řadu počítače.

Obyčejné PC se na Kubě prodává zhruba za 780 dolarů, což je nějakých 12500 Kč. Jen málo Kubánců si to ale – vzhledem k velmi nízkým výplatám – může dovolit. Většina z nich tak stojí kolem výloh obchodů s elektronikou a přístroje si jen nadšeně prohlížejí.

Internet stále blokován
K dispozici je jediný model zvaný QTECH. Na západě by nad ním ohrnul nos snad i bankovní úředník zvyklý na všelijaké stroje, ale pro Kubánce jde o výstřelek poslední technologie. Počítač je vybaven jen 80 GB pevným diskem, 512 MB RAM a Windows XP. Je k němu dodáván monitor, ale žádné LCD, nýbrž obyčejná CRT bedna.

Když už si někdo počítač může dovolit, je otázkou, k čemu mu bude. Internet je na ostrově totiž stále blokován a přístup k němu mají jen úředníci, případně lidé se speciálním povolením.

Lze si ale pořídit (za velké peníze) limitovanou emailovou adresu, kterou však dotyčný sdílí ještě s přiděleným státním úředníkem, jenž kontroluje, případně cenzuruje elektronickou poštu.

Kubáncům nezbývá než doufat, že Raúl Castro bude pokračovat v liberalizaci své politiky a že si místní za čas užijí dalších výdobytků, jež kapitalistická část světa považuje za běžnou součást života.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 80