Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Gerontoobleček. Na pár minut starcem!

Omládnout by chtěl každý, ale kdo by chtěl zestárnout? Divili byste se, ale je řada lidí, kteří by se alespoň na chvíli toužili ocitnout v kůži starého člověka.

Tak třeba herci, co mají hrát důchodce, ošetřovatelé v nemocnicích či domovech důchodců, ale i výrobci nemocničních lůžek a zdravotnických pomůcek či nábytku pro staré. Pro tyhle "úchyláky" je na světě tzv. "stařecký obleček".

Je libo gerontoobleček?
Vyrobili ho v Japonsku a byl hned na roztrhání. Testuje se už i u nás. Princip je jednoduchý. Na lokty a kolena si dáte tzv. restriktory, tedy omezovače pohybu. Na záda hodíte umělý hrb, do uší dáte špunty, na oči něco jako potápěčské brýle se zapatlaným sklem, na ruce tlusté rukavice, na zápěstí a kotníky závaží a hned je vám o pěkných pár desítek let víc.

Špatně slyšíte, špatně vidíte, nohy i ruce máte těžké, záda ohnutá pod tíhou hliníkového hrbu. Vyrobit stáří trvá několik minut a vejde se vám i do tašky. Většina z nás by ho nejspíše vyzkoušela ale tak maximálně jednou.

Schody? Nepřekonatelný problém
V gerontooblečku dost těžko něco zvednete, nevidíte víc než jen na pár kroků, nohy za sebou taháte jako by byly z olova, zkrátka není to žádná legrace. A co teprve schody. Testerky, které si obleček vyzkoušely, potvrdily, že po schodech skoro nebyly schopné jít. I když měly v ruce hůl.

Gerontoobleček chtějí školy i automobilky
Tento výukový set už pomáhá i automobilkám. Když si ho řidič oblékne, krásně pak může nasimulovat reakce starších řidičů. Pro představu, jak je jejich pacientům, ho používají i budoucí zdravotnice či pečovatelky. Místo slov a zdlouhavého vysvětlování učitelů si to studenti zkusí na vlastní kůži.

Starých lidí je u nás skoro jeden a půl miliónu. Ne každý je samozřejmě v takovém stavu, který poměrně věrně simuluje oblek stáří. Ale řada z nich je na tom špatně a takoví lidé už většinou nedokáží do detailu popsat, jak se cítí. Ovšem když si "stáří" obléknete byť jen na pár minut, nejspíš na to nikdy nezapomenete a budete si pamatovat každý detail.

Oblek stáří by měl být povinný. Třeba by pak řada lidí přehodnotila svůj životní styl a snažila by se žít aktivněji, zdravěji. Aby pak to reálné stáří nevypadalo nějak podobně...

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 117