Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Nejbohatší lidé všech dob

Současní boháči jsou známí, ale kdo byli největší zazobanci všech dob?

Každoroční žebříčky časopisu Forbes s pěti sty nejbohatšími lidmi na planetě jsou velmi dobře známé. Na předních příčkách se objevují stále ty samé tváře a začíná to být trochu nuda.

Proč se ale nepodívat na největší boháče všech dob? Samozřejmě nelze porovnávat jejich nominální jmění se současnými miliardáři. Proto byla zvolena metodika přepočtu na reálné jmění podle tehdejšího hrubého domácího produktu, což zjednodušeně řečeno znamená, kolik by asi tak měli na kontě, kdyby žili dnes.

John Jacob Astor (1763-1848)
Kdyby John Jacob Astor slyšel současné výkřiky odpůrců všeho koženého poukazujících na zabíjení zvířat, možná by částečně souhlasil. Bylo by mu to ale asi jedno, protože právě on celou tuhle mašinérii rozjel a na životy zvířat rozhodně nebral ohledy. Do tohoto průmyslu se pustil poté, co zaslechl diskuzi několika mužů na toto téma. Své práce se zhostil skvěle a stal se prvním americkým milionářem. Pokud by žil dnes, jeho majetek by se počítal na 116 miliard dolarů. Astor ale nefušoval jen do kožešin, později začal prodávat opium a obchodovat s nemovitostmi.

Bill Gates (1955-)
Přestože dnes už Bill Gates není nejbohatším mezi žijícími, jeho majetek z doby před deseti lety se dá jen těžko v aktuální finanční krizi pokořit. Tehdy se jeho državy odhadovaly na astronomických 124 miliard dolarů, dnes už to je pouze 58 miliard. Do jisté míry to je dáno skutečností, že se Gates o své statky už nestará tolik jako dříve. Odstoupil z čela Microsoftu a nedávno v této společnosti skončil docela. Drží sice stále významný akcionářský podíl, ale svůj čas a také peníze investuje do charitativní organizace, kterou založil se svou manželkou.

Cornelius Vanderbilt (1794-1877)
Tento pán platí za prototyp ryzího byznysmena, jehož cesta k úspěchu je lemována příslovečnými mrtvolami. Vanderbiltovi konkurenti ho nesnášeli, protože nasadil ceny neuvěřitelně nízko a ostatní nedokázali držet krok. Jenže z toho pochopitelně neprofitoval jen on, ale i obyčejní lidé, kteří díky němu měli v raných parních dobách levnou železnici. Ostatní zkrátka nebyli dobrými podnikateli. Tvrdým přístupem se Vanderbilt dostal až k pohádkovému bohatství: 178 miliardám dolarů, což ho staví na bronzovou příčku.

Andrew Carnegie (1835-1919)
Jeden z prvních, doopravdy od píky vyplněných amerických snů. Carnegie pocházel z nuzných poměrů a vypracoval se až na druhého největšího boháče všech dob s odhadovaným majetkem 298 miliard dolarů. Podnikal v ocelářském průmyslu, kterému devatenácté století pořádně přálo. Jeho úspěch se ale nedostavil přes noc, naopak – Carnegie musel tvrdě dřít a vydělané peníze stále investoval a tím rozmnožoval. Byl také velkým chlebodárcem chudším vrstvám a jeho nadace všeho druhu fungují dodnes.

John D. Rockefeller (1839-1937)
První opravdový ropný magnát a největší ze všech doposud. Rockefeller se chytře posadil na rozjíždějící se ropnou vlnu a už z ní neslezl. V roce 1870 založil společnost Standard Oil a krátce na to se stal pohádkovým boháčem. Mnozí mu sice vyčítali monopolní postavení na trhu, ale na druhou stranu je pravdou, že Rockefeller se svými 324 miliardami nakládal s rozvahou a neváhal je užívat pro charitativní účely. Přesto jeho jméno až dodnes platí jako synonymum pro peníze.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 152