Podle lékařů podílejících se na studii ublikované v časopise American Journal of Clinical Nutrition je konzumace šesti vajec týdně bezpečná, pokud je jich ale více, zvyšuje se riziko předčasného úmrtí o celých 23 procent.
Diabetici by se měli této potravině úplně vyhnout, pokud se nechtějí vystavit riziku infarktu nebo mozkové mrtvice. Vejce totiž obsahují velké množství cholesterolu, ukládajícího se v cévách.
"Pokud máte rádi vajíčka a dopřáváte si jich víc než jedno denně, raději je po někom hoďte," varuje Dr. Robert Eckel z Coloradské university.
Bývalý předseda Americké kardiologické společnosti, ale dodává: "Mějte na paměti, že je to potravina jako každá jiná. Ani dobrá, ani špatná, ale všeho s mírou."
Dvacet let zkoumali účinky vajec
Tým harvardských vědců sledoval po dobu dvaceti let celkem 21 327 mužů, kteří souhlasili s tím, že je budou informovat o svém způsobu života. Během této doby 1 550 z nich dostalo infarkt, 1 342 mozkovou mrtvici a 5 000 zemřelo.
Ukázalo se, že ti, kdo jedli více než sedm vajec týdně, měli o 23 procent vyšší pravděpodobnost, že během dvaceti let zemřou. Diabetici dokonce o 100 procent.
Velcí jedlíci byli zároveň obéznější, více kouřili a pili alkohol a naopak méně sportovali. Což jsou faktory zvyšující riziko předčasné smrti.
Diskuze k článku:
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
Počet příspěvků v diskusi: 126