Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Panenky s Downovým syndromem / foto: Downsyndromedolls.com

Postižené panenky. Vtip, nebo super nápad?

Tahle panenka vypadá na první pohled normálně. Ale podíváte se blíž a zjistíte, že je hodně neobvyklá. Je to totiž postavička dívky s Downovým syndromem. Proč takové a další panenky vznikají?

Touto otázkou se už dostáváme na poměrně křehký led. Výroba a prodej takových hraček je hodně kontroverzní. Jejich účelem je seznámit děti s tím, že na světě nejsou pouze zdraví lidé, ale i takoví, kteří se potýkají s nějakým hendikepem. Popularita takových hraček stále roste, s tím ale i kontroverze, která prodej provází.

magazin.cz

 
Důvody pro…

Magazín.cz nachází pro „postižené“ panenky spoustu plus. Stejně jako výrobci, i my soudíme, že panenky mohou normalizovat vztahy mladých zdravých lidí a těch hendikepovaných. Také se domníváme, že podobné hračky pomáhají v lepším přijetí postižených lidí do společnosti. Za pravdu nám dávají i někteří z těch, kteří s pracují či žijí s postiženými dětmi.

 

„Přijde mi to mnohem smysluplnější než barbíny. Kromě toho, že jsou zcela nerealistické, nepřináší dětem žádný nový poznatek. Tyhle panenky pomáhají dětem uvědomit si, že svět je pestrobarevný, že na něm nejsou jen zdraví lidé, které většinou znají ze svého okolí. Navíc děti netrpí předsudky. Je to dobrý nápad,“ řekl Jiří, jehož bratr má Downův syndrom.

magazin.cz

 

Vedle panenky s Downovým syndromem se děti mohou setkat i s panenkou „po chemoterapii“ a tedy holou hlavou, jiné zase mají naslouchátka, brýle, slepeckého psa, jsou na vozíku, chodí o berlích…

magazin.cz

 
Důvody proti…

A tady je jádro pudla. Zatímco část rodičů i odborné veřejnosti takový nápad chválí, výrazně se ozývají i ti, kterým to vadí a označují to dokonce za „hloupý vtip“.

 

Tvrdí například, že si z figurek udělají zdravé děti zdroj zábavy a posměchu a přenesou to i do reality. Už tak je život postižených těžký, je potřeba jejich hendikep zdůrazňovat, ptají se.

magazin.cz

 

K tomu Jiří doplňuje: „Je pravda, že podobné panenky by neměly být ojedinělým krokem. Nápad se mi líbí, ale pokud si je koupí například školy a u toho to skončí, pak bych s tím asi také měl problém. Je potřeba k tomu dodat i další výukovou složku, říci dětem, že lidé s postižením mají také smysl pro humor, své koníčky, zábavu, myšlenky a starosti. Jsou to lidé jako my.“

 

Hračkářský gigant Mattel si už vyzkoušel úspěch podobné panenky. Když přišel na trh s Becky, přítelkyní Barbie na růžovém invalidním vozíku, byla během pár dnů vyprodaná. Vedle „hendikepovaných“ panenek zkoušejí někteří výrobci i další minority, například černošské či asijské panenky.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 763