Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Hrátky s kapalným dusíkem v kuchyni

V kuchyních po celém světě experimentují kuchaři s tekutým dusíkem. Jde o dramatickou a velmi užitečnou kulinářskou pomůcku, která dokáže zmrazit ingredience v jediném okamžiku. Jedná se o čistý dusík v kapalné formě.

Daniel Rutherford objevil dusík již v roce 1772. Později se ukázalo, že tato látka tvoří 78,1 % zemské atmosféry.

Ve svém plynném stavu je bezbarvý, bez zápachu, netoxický, nehořlavý a i jinak nečinný. Dá se najít v organických materiálech, jídle, výbušninách či jedech. Průmyslově se využívá k výrobě čpavku.

Tekutý dusík je relativně levnou kryogenní kapalinou. Vyrábí se frakční destilací z tekutého vzduchu. Dusík má přitom nižší bod varu než kyslík. Mrzne v minus 210 stupních Celsia a vaří se v minus 195,8 stupních. Zajímavostí je, že vaří okamžitě při kontaktu s vyššími teplotami.

Přečtěte si o některých zajímavých kulinářských experimentech s kapalným dusíkem...

Dusíková zmrzlina
Na tento recept vám stačí miska klasického zmrzlinového základu, dřevěná lžíce a samozřejmě trocha toho tekutého dusíku. Do misky nalijte trochu dusíku a začněte míchat. Přilévejte po malých dávkách a sledujte stav zmrzliny, která by měla velmi rychle tuhnout.

S dusíkem to ale nepřežeňte, jinak riskujete vycáknutí nitrogenu z misky. Zmrzlina rychle ztuhne. Pokud je příliš tvrdá, nechte ji chvilku rozmrznout, jinak hrozí nepříjemné poškrábání jazyku.

Tímto způsobem si velmi jednoduše můžete sami vytvořit zmrzlinu, aniž byste se museli držet složitých postupů, jichž se normálně využívá.

Prášky všeho druhu
S pomocí tekutého dusíku můžete dělat zajímavé poprašky prakticky z čekoholiv. Například z ovoce, oříšků, oliv či zeleniny. Fantazii se meze nekladou, přičemž dusík je neocenitelným pomocníkem, který sice ingredience rozpráší, ale po rozmrznutí jim zachová strukturu i chuť jako za syrova.

Tekutý dusík je skvělý také pro rychlé ochlazení všeho možného. Naprosto minimalizuje pravděpodobnost, že se v jídle uchytí nějaké bakterie či škodlivé mikroorganismy. Z toho vyplývá, že kapalný dusík by měla mít v kuchyni každá správná hospodyňka.

Rozbité maliny
Velmi originální je recept na takzvané rozbité maliny. Dejte dusík do izolované nádoby s malinami a míchejte. Maliny rychle zmrznou a po čase se rozpadnou na jednotlivé kuličky, z nichž se skládají. Počkejte dokud nerozmrznou a pak libovolně použijte.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 109