Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Na cestě / foto: sxc.hu

Japonka porodila vlastního vnuka

Je to zázrak, nebo úchylnost? O tom teď přemýšlejí Japonci, jejichž 61letá spoluobčanka porodila vlastní vnouče.

Coby náhradní matka porodila dítě své neplodné dceři a nabízí se teď otázka, jestli by náhradní mateřství nemělo mít zákonem upravené hranice.


Zakázat náhradní mateřství?

Žena, jejíž jméno není známo, ale nám by stejně nic neřeklo, nyní drží rekord jakožto nejstarší náhradní matka, která kdy v Japonsku porodila dítě. Porod se odehrál na Suwa Maternity Clinic.

 

Už dřív se vedly bouřlivé diskuse na téma, zda právo ohledně náhradního mateřství počítá se všemi eventualitami. Navzdory tomu, že obě matky mají evidentně ohromnou radost z toho, že se dítě narodilo a je zdravé a v pořádku, v Japonsku už takové nadšení nepanuje.

 

Obecně tu náhradní mateřství zatím nepřijali. Právně není všechno dostatečně podchyceno, tedy teoreticky ano, ale v praxi je pak leccos jinak. Vláda společně s nejrůznějšími odborníky chce náhradní mateřství úplně zakázat. To se samozřejmě kdekomu nelíbí, zejména těm matkám, které nemohou dítě zplodit nebo odnosit ve svém vlastním těle.  

 
Trochu uhozené

Japončin úspěšný porod jakoby cizího dítěte dal naději mnoha jiným ženám, které samy nemohou otěhotnět nebo z nějakého důvodu nemohou dítě donosit. Jenže tady šlo o trochu jiný případ.

 

Žena, která porodila své vlastní vnouče, totiž své dceři nepůjčila jen dělohu, ale i vajíčko. Dcera se narodila bez vaječníků, a tak byla jako mnoho dalších Japonek odsouzena k tomu, že se nikdy nestane matkou. Kdyby neplodné ženě vajíčko poskytl někdo cizí, možná by tenhle případ nebyl tak kontroverzní.

 

Jenže vajíčko patřilo její vlastní matce, bylo sice oplozeno manželovým spermatem a pak vloženo do těla matky, ale i bez sexu mezi těmi dvěma je to celé poněkud uhozené.

 

Exploduje demografická bomba?

Lékař z nemocnice, kde se dítě narodilo, říká, že žena sice porodila vlastní vnouče, ale zdaleka prý nebude jediná. Šéf kliniky Yahiro Netsu je zapálený fanda náhradního mateřství, věří, že není žádný problém, když žena rodí nejen své děti, ale pak i děti svých dětí. Tohle je prý cesta, jak překonávat hranice našich fyzických možností. Aby se splnilo nesplnitelné.  

 

Porod matko-babičky ve špitále Suwa je nejspíš jenom začátek velké bitvy o to, zda náhradní mateřství přijmout, či zavrhnout.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 234