Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

5 věcí, které vám kožaři neřeknou

Myslíte si, že čokoláda způsobuje akné? Léčí se rány opravdu lépe na vzduchu? Jak doopravdy fungují antiperspiranty?

Čokoláda nezpůsobuje akné, ale mléko může

Spojení mezi jídlem a akné hledala už celá řada nejrůznějších lékařských studií. Mezi lidmi se přitom traduje hodně potravin, které mají údajně nepříznivý vliv na vznik a léčbu pupínků. Mezi nimi jsou nejčastěji zmiňovány čokoláda, pizza či smažená jídla. Tak tomu ale není, podle nedávných výzkumů to vypadá, že by mohla existovat souvislost mezi mlékem a mléčnými výrobky a rozvojem akné. Proto se doporučuje omezit mléčné výrobky, nikoliv je zcela z jídelníčku vynechat.  

 

Antiperspiranty lépe účinkují v noci

Lidé si často stěžují, že jejich antiperspiranty nefungují. Existuje přitom jeden trik, a to aplikovat je na suché podpaždí jen chvíli předtím, než večer zamíříme do postele. Ráno je pak možné je aplikovat znovu. Pro ty, kteří se potí nadměrně, tu existuje řešení ve formě botoxových injekcí. Vydrží od šesti do devíti měsíců a eliminují pocení v oblasti aplikace.

 

I plochá znaménka mohou znamenat rakovinu kůže

Lidé často běží k lékaři se svým znaménkem až tehdy, když roste a mění se, ale z nějakého důvodu ignorují plochá poranění kůže. To není dobře, i když ne všechna znamenají nebezpečí. Je proto potřeba dobře vědět, že rakovina kůže se může skrývat ve znaménkách, která jsou – asymetrická (jedna polovina nepasuje s druhou, nejde tedy o ovál nebo kruh), mají nepravidelné ohraničení (okraje jsou jakoby rozpité, nepravidelné výběžky apod.) i barvu (skvrny, různé odstíny) a jejich průměr je větší než 5 mm. Více například na www.melanomy.cz.

 

Léky na akné naneste na celou tvář, ne jen na pupínky

Mnoho lidí to dělá špatně, jakékoliv produkty pro boj s akné prostě nanášejí jen na postižená místa a zapomínají na zbytek pokožky. Většina přípravků je přitom koncipována jako prevence, nikoliv pro zlepšení následků, tedy zničení aktuálních uhrů. Jsou připravovaný tak, aby ničili bakterie, které akné způsobují.

 

Zakrytá zranění se léčí rychleji než odkrytá

Řada lidí si jakékoliv škrábance, řezné ranky či odřeniny nepřelepuje náplastí a věří, že na vzduchu se rány rychleji zahojí. Ti, kteří náplast použijí, ji už po jednom dni sundávají, aby „rána mohla dýchat“. Současné studie ale ukazují, že zranění se efektivněji léčí ve vlhčím prostředí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 194