Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Darren Taylor / foto: dailymail.co.uk

Z deseti metrů skočil do brouzdátka

Spustil se dolů s majestátem skalního orla a skončil placákem, které by i dítě nazvalo nedůstojným. Neuvěřitelná sportovní disciplína má další rekord.

Tvrdý dopad
Darren Taylor ale nechtěl oslnit rozhodčí vybranou technikou. Jeho jediným cílem bylo pokořit rekord a zůstat naživu. Podařilo se.

Jeho disciplínou jsou skoky do mělké vody. Tedy pořádně nebezpečná věc. Obzvlášť když se máte spustit z věže měřící deset a půl metru do nafukovacího brouzdátka o rozměrech tři na půldruhého metru. Jenom trefit se do něj je po čertech těžké, nehledě na to, že dopadnete do pouhých třiceti centimetrů vody.

magazin.cz

Dá rozum, že konvenční skok hlavou dolů by byl v tomhle případě smrtelný.

Psychika hraje prim
Proto je zapotřebí si ve vzduchu jakoby lehnout na břicho a snažit se při dopadu dotknout co největší plochou těla vodní hladiny.

Jistě, sama technika je velmi složitá, ale při skoku hraje snad ještě větší úlohu psychika. Čím více vody vycákne, tím je to pro skokana horší. Přestože je pod bazénkem uložena ještě speciální matrace, bývají dopady velmi bolestivé. Skokani mají obvykle celé tělo poseté modřinami.

Hlavně se nedívat dolů

Darren Taylor je v této adrenalinové disciplíně nejlepším z nejlepších. Své nervy začal zkoušet již v roce 1983 a stále ho to nepustilo. Tvrdí, že jeho jediným tajemstvím je nikdy se nedívat do bazénku. Jinak vás přepadne strach a máte zaděláno na problém.

magazin.cz

Paradoxně se ve skocích do mělké vody nikdy nezranil. Ovšem četné zlomeniny mu přinesly jiné druhy skoků.

Úspěšný skokan rozhodně nehodlá přestat a chce skákat ze stále vyšších výšek.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 249