Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Tenká linie mezi láskou a nenávistí

Mezi láskou a nenávistí je skutečně tenká linie, aspoň podle vědeckého výzkumu. Podívali se na okruh lásky a nenávisti v mozku a zjistili, že mají takřka identické struktury.

Podobné chování
Oba sdílí regiony známé jako „skořápka“ a „ostrůvek“, které jsou napojeny na emoce agrese, zármutku či úzkosti.

„Nenávist je často považována za zlou posedlost, která má být v lepším světě ovládána, kontrolována a pokud možno vymazána,“ říká profesor Semir Zeki. „Ovšem z hlediska biologického je rovnocenná lásce.“

Stejně jako láska je také nenávist iracionálním pocitem, který může vést až k heroickým výkonům. Jak mohou dva tak odlišné pocity vést k jednomu, velmi podobnému chování?

Rozdíly tu stále jsou
Profesor Zeki nechal skupinu lidí dívat se na obrázky osob, které nenávidí a známých, k nimž mají neutrální stanovisko. Když lidé viděli nenáviděnou osobu, aktivoval se jim okruh nenávisti. Předtím se ti samí lidé účastnili výzkumu, v němž byli na fotkách jejich milovaní partneři.

Okruh nenávisti v mozku se stará o vyvolání agrese a případně i převedení agresivních myšlenek do akce.

Vědci tak zjistili, že projevy lásky a nenávisti se přinejmenším v mozku příliš neodlišují. Občas mohou vést dokonce k obdobným činům, jen v jiném zabarvení.

Stále je tu ale jeden zásadní rozdíl. Zatímco romantická láska je zaměřena na jednu jedinou osobu, nenávist může být směřována na celé skupiny, a to třeba na rasovém, náboženském či jiném základě.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 72