Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Metr / foto: shutterstock

Transplantace tváře: dnes už normál

V americkém Clevelandu se odehrál šťastný příběh, který by ještě před několika lety působil jako kapitola vytržená z béčkového sci-fi.

Zdejší prestižní klinika totiž oznámila úspěšnou transplantaci téměř celé tváře. Pro Spojené státy americké je to v tomto ohledu premiéra.

Neznámá žena
Operace byla provedena již před několika týdny, ale teprve nyní se na světlo světa dostávají podrobnosti. Nikoliv ale o samotné pacientce, která zákrok podstoupila.

Z pochopitelných důvodů si přeje zůstat v anonymitě a žít normální život. Za to, že vůbec může mít takové přání, které se jí navíc splní, vděčí chirurgickému týmu.

Ten je naprosto věren Hippokratově přísaze a nechce prozradit ani důvod nutnosti operace, tedy co se pacientce stalo. V úvahu ale připadají například zásadní popáleniny.

Medvěd nebo pes
Ve světě už ale takové operace nejsou ničím výjimečným. Pravda, s trochou nadsázky, ovšem dvě už proběhly ve Francii a jedna dokonce v Číně. Stále se ale jedná o takový malý zázrak.

U prvních třech případů jsou dokonce známy důvody. Debutantkou byla Francouzka, kterou v obličeji nehezky pokousal pes. V Číně zase odoperovali farmáře, kterého napadl pro změnu medvěd. Třetí operace proběhla opět ve Francii a odstranila genetické znetvoření.

Všichni dotyční sice bez transplantované tváře mohli žít, ovšem asi si dovedete představit, že se jim ven nevycházelo zrovna snadno. Medicína jim tak skutečně dala šanci na důstojný život. A cena za něj – doživotní braní léků na potlačení imunitní reakce – je hodně nízká.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 105