Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Spory puberťáků? Máme novou výmluvu

Všichni -náctiletí, kteří se každodenně dohadují se svými rodiči o tom, co a jak, mají novou výmluvu pro ignorování rodičovských pohledů či příkazů.

Pravdu mám jen já
Ukázalo se totiž, že v jejich mozku teprve raší schopnost nahlédnout problém očima ostatních. Vyšlo to z nového výzkumu.

Říká se tomu teorie mysli a jednou z jejích nejdůležitějších součástí je schopnost vcítit se do perspektivy někoho jiného, ať už myšlenkové, emoční či vizuální. Právě tato schopnost se ale rapidně zlepšuje s věkem. Studie kojenců, batolat a dětí prokázaly citelné zlepšení v jednotlivých fázích lidského vývoje.

Teenageři by sice tuto schopnost měli mít relativně vyvinutou, ovšem zatím jen do takové fáze, že jsou schopni adaptovat perspektivu svých vrstevníků. Naopak se starší generací, tedy zejména s rodiči, popřípadě učiteli, se dostávají do konfliktů, které nejsou s to pochopit.

Podle jednoduchého grafického testu, kterého se účastnilo 179 žen ve věku od devíti do sedmadvaceti let, vyšlo jasně najevo, že jak děti, tak teenageři mají zhruba stejný problém vcítit se do role jiného člověka při řešení prakticky jakékoliv úlohy.

Nedá se nic dělat
Tato schopnost ale zcela signifikantně roste po skončení puberty a dále narůstá téměř celý život. Zřejmě tím, jak se člověk učí respektovat druhé a získává zkušenost s nahlížením věcí z jejich pohledu.

Podle vědců je nejdůležitější si vůbec uvědomit, že někdo může mít odlišný pohled na věc, než má člověk sám. A také si přiznat, že více perspektiv může být správných.

Na druhou stranu, těžko s tím něco dělat, takový je prostě vývoj. Je třeba se smířit s tím, že teenageři vykazují jen o fous méně egocentrismu než děti, kterým je tato vlastnost vlastní. Výzkumem se také dá vysvětlit často velmi necitlivé chování mládeže.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 443