Představte si, co mi minulý týden řekla kamarádka, která studuje medicínu. V lidských střevech prý žije skoro 1 kg bakterií! Ne, nedělám si legraci. Vím, jak vypadá kilo cukru… Ale představit si kilo živých bakterií, které sídlí v mém tlustém střevě, no uznejte, to není jednoduché. Rozhodla jsem se, že si tuto informaci ověřím.
Všechny zdroje na internetu i v knihovně mi potvrdily, že říkala pravdu. Opravdu máme ve svých střevech cca 0,5 - 1 kg živých bakterií. Celkem tu žije kolem 500-1000 druhů mikroorganismů, které tvoří tzv. střevní mikroflóru. Asi by stálo za to poznat je blíž. Kde se vzaly a proč je jich tolik?
Kdy se ve střevech objeví první bakterie?
K prvnímu osidlování našich střev mikroorganismy dochází už při porodu a během prvních hodin života. Nejdříve se u nás zabydlí Bifidobakterium a Laktobacilus. Jaké další druhy bakterií budou postupně střeva osidlovat, závisí hlavně na potravě, kterou přijímáme po narození.
Proč s námi žijí a provázejí nás celý život?
Prý bychom nepřežili, kdybychom museli neustále bojovat se všemi mikroby kolem sebe. Proto bylo jednodušší nabídnout některým z nich spojenectví a stát se jejich hostitelem. Tyto bakterie se pak natrvalo usídlily v našich střevech.
Žijí zde ve vzájemné rovnováze tak, aby se „zlé“ bakterie nepřemnožily na úkor těch „hodných“. Jejich rovnováha je důležitá pro správné zažívání.
Člověk a jeho střevní mikroflóra si navzájem poskytují řadu výhod ve formě živin nebo v podobě ochrany před jinými mikroby, kteří v tomto spojenectví nežijí. Naši „nájemníci“ dávají pozor na to, aby ve střevech nedošlo k růstu a přemnožení škodlivých bakterií.
Podílejí se na trávení potravy a přispívají k výživě organismu produkcí důležitých vitamínů. Právě proto bychom se o ně měli pravidelně starat.
Když se nájemníci vzbouří…
K narušení rovnováhy mezi miliardami bakterií v našich střevech může dojít snadno, například nevhodnou stravou. Nejlepší prevencí je dodávat střevům vydatnou porci probiotik – speciálních živých bakterií, a to formou konzumace mléčných výrobků, které je obsahují.
Probiotika jsou jedinečná tím, že mají schopnost lépe přežívat průchod žaludkem a odolávat agresivní žaludeční kyselině než samotné jogurtové bakterie. Chce to však vybírat kmeny, které mají prokazatelně pozitivní a klinicky ověřené účinky na střevní mikroflóru (např. Bifidobacterium DN-173010 obsažené ve všech výrobcích Activia).
Tato probiotika se poté dostávají v dostatečném množství až do tlustého střeva, kde přispívají k udržení a navrácení rovnováhy naší mikroflóry. Netušila jsem, že se probiotika nezabydlují ve střevech natrvalo, ale opouštějí je vždy poté, co zde splní svou úlohu. Proto je důležité konzumovat probiotické mléčné výrobky pravidelně, nejlépe denně.
Co z toho všeho vyplývá? Pečujte o své zažívání!
Naše střevo NENÍ odpadní trubka. Aby bylo zdravé a správně fungovalo, musíme jeho střevní bakterie udržovat v potřebné rovnováze. A to je hlavně otázka stravování a pravidelného dodávání dostatečného množství těch správných probiotických bakterií.
Pokud budete mít chvilku času, mrkněte na internetu na Bifidobacterium DN – 173010 (pod obchodním názvem Bifidus ActiRegularis®) a také na www.activia.cz.
Diskuze k článku:
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
Počet příspěvků v diskusi: 197