Psycholog James Erskine z University of Hertfordshire zveřejnil studii, podle níž jeho tým uvádí přímou souvislost mezi psychologií a tloustnutím. Kdo má v oblibě čokoládu a zcela si ji zakáže, sní ve skutečnosti oblíbené pochoutky o 50 procent více, než kdyby se jejím vlivem na tloušťku v duchu vůbec nezabýval. To je podle doktora Erskina obdoba nechvalně známého jo-jo efektu po ukončení drastické krátkodobé diety.
"Mnohem nebezpečnější je pro vaši štíhlou linii, když na čokoládu myslíte, než když se tímto tématem nezabýváte a občas si ji prostě dáte," říká doktor Erskine. "Totéž platí například pro člověka, který chce přestat s kouřením, ale nemá na radikální řez dost silné vůle."
Pro studii bylo vybráno 134 dobrovolníků, kteří si měli vybrat mezi dvěma typy čokoládových bonbónů poté, co polovina z nich pět minut usilovně myslela na to, že se do čokolády pustí, a druhá polovina si měla podobné myšlenky zakazovat.
Ve skutečnosti šlo výzkumnému týmu o to, zjistit, kolik bonbónů nakonec doopravdy obě skupiny spořádají. A výsledek? Ženy, které potlačovaly myšlenky na čokoládu, snědly v průměru osm bonbónů, ty, které si v duchu představovaly, jak se za chvilku do dobroty pustí, jen pět! U mužů ovšem podobný efekt stejně průkazný nebyl.
"Vyšlo najevo, že ženy mají s mlsáním čokolády mnohem větší problém než muži," potvrdil doktor Erskine. "A správná cesta rozhodně není jim čokoládu striktně zakazovat. Pocit viny, že si zakázanou pochoutku daly, tady funguje opačně. Už se prohřešily, tak proč si nedat ještě. Řešením je spíš odvést od čokolády pozornost k něčemu zdravějšímu, ale také dobrému."
Dopřáváte si čokoládu?
Nemáš ještě účet? Zaregistruj se! | Nepamatuješ si heslo?
Počet příspěvků v diskusi: 112