Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Když se k základu přidá něco výjimečného

Ne každý jogurt je probiotický.

Také ráno nejdřív řešíte co na sebe a až potom přemýšlíte, co si dáte k snídani? Možná si při tom občas vzpomenete na svou mámu, která vám ráno před odchodem do školy říkávala: „Sněz si aspoň jogurt!“ Odpoledne pak stojíte v samoobsluze před mléčným regálem a očima hledáte ten svůj oblíbený… Víte ale, že není jogurt jako jogurt? A že ne každý jogurt je probiotický?

Je dobré vědět, co tvoří základ
Jogurt se vyrábí z mléka, ve kterém se při teplotě asi 40 °C nechávají vyvíjet dvě živé bakterie - Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus termophilus. Obě přeměňují cukr v mléce na kyselinu mléčnou, čemuž se říká kysání. Základní složkou každého jogurtu jsou tedy tyto dva mikroorganismy, které musí být přítomny v dostatečném množství až do konce jeho data spotřeby.

Jogurt nespadl z nebe
Kde se vzal? Slovo jogurt pochází z turečtiny a znamená zkvašené mléko. Objevili ho prý kočovníci z Východu, kteří přepravovali mléko v kozích vacích. Během cesty se přítomné bakterie pomnožily a spolu s teplým prostředím uvnitř vaků vytvořily ideální podmínky pro kysání mléka.

Nejdříve se jogurty vyráběly v malém. Jejich hromadná výroba začala mnohem později. Výrobu jogurtů ve velkém zahájil španělský lékař Isaac Carasso pod názvem Danone. Ne náhodou se z jeho společnosti, kterou založil v roce 1919, stala známá a celosvětově uznávaná firma. Víte, že společnost Danone oslaví letos už devadesáté narozeniny?

Co se stane, když k základu přidáte něco výjimečného?

magazin.cz
Pokud k základním jogurtovým kulturám navíc přidáte speciální druh živých bakterií, tzv. probiotik, vznikne mimořádně zdraví prospěšný mléčný výrobek. Jejich jedinečnost spočívá v tom, že mají schopnost lépe přežívat při průchodu žaludkem a odolávat agresivní žaludeční kyselině než samotné jogurtové bakterie. Díky tomu se ve velkém množství dostávají až do tlustého střeva, kde přispívají k udržení a navrácení rovnováhy naší mikroflóry.Tím pomáhají snižovat riziko infekce trávicího traktu. Toto nedokážou žádné jiné prozkoumané bakterie. Je třeba zdůraznit, že není jedno, jaká probiotická kultura se přidá k jogurtovému základu, protože ne každá má tyto výjimečné a účinné vlastnosti potvrzeny.

Existuje jedna výjimečná probiotická bakterie. Jmenuje se Bifidus ActiRegularis a dokáže přežít v dostatečném množství jak průchod žaludkem, tak tenkým střevem. Díky tomu se ve vysoké koncentraci dostává až do tlustého střeva. Zde pozitivně ovlivňuje složení střevní mikroflóry. Ve chvíli, kdy dojde k jejímu narušení, dokáže Bifidus ActiRegularis vytvořit podmínky pro její obnovení a v případě, že je střevní mikroflóra normální, působí preventivně proti jejímu narušení. Tato unikátní bakterie je patentově chráněna a obsažena pouze ve výrobcích značky Activia.

Vybírejte proto svůj jogurt pečlivě. Více informací naleznete na www.activia.cz.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 49